Van boer tot bord: in gesprek over digitale oplossingen voor lokale landbouw

Van boer tot bord: in gesprek over digitale oplossingen voor lokale landbouw

Hoe kunnen we met digitale kennis en innovaties de landbouw van het Noorden ondersteunen? Daarover gingen experts op het gebied van landbouw, logistiek, robotica en voeding online met elkaar in gesprek tijdens de ‘van boer tot bord’ webinar op 18 juni.

Het doel van ‘van boer tot bord’? Om digitale problemen in de local-2-local voedselketen aan te pakken, samen met bedrijven in de regio. Het thema is actueler dan ooit. Want de lockdown zorgt er onder meer voor dat meer consumenten boodschappen of producten uit eigen regio online bestellen. Daarnaast stappen ondernemers volop de digitale business in, beginnen webshops en bieden diensten online aan. Intussen wordt lokaal produceren voor lokaal gebruik steeds aannemelijker.

‘Hoe kunnen we elkaar verder helpen?’

Dit is een ontzettend breed thema. Het is dus handig als verschillende partijen binnen dit thema met elkaar in gesprek kunnen komen. Daarom organiseerden het European Institute of Technology, KPN, NDC mediagroep, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en TNO een webinar. Hierbij vertelden en beantwoordden verschillende experts vragen over stadslogistiek, robotica voor boerenbedrijven, voedselketens, gezonde voeding en digitalisering.

Lydia Meijer, senior strategist bij TNO, was een van de presentatoren van de webinar. ,,We gaan het gesprek aan om te kijken welke behoeftes er zijn voor boeren, voor bedrijven en voor de consument. Daarbij komt de vraag: ‘hoe kunnen we elkaar verder helpen?’.’’

Hoe werkt de webinar en hoe kun je deelnemen?

Op het programma stonden onder meer Paul Bos, adjunct directeur van LTO Noord, Europarlementariër Esther de Lange en Andy Zynga, CEO van EIT Food. Meijer: ,,Het gaat een beetje uitpakken zoals talkshow Op1. Er zijn tweetal interviewers, zij introduceren de gasten voor en stellen vragen. Toeschouwers kunnen vervolgens ook vragen indienen en enquêtes beantwoorden.’’

Volgens Meijer is de van boer tot bord webinar interessant voor iedereen die zich bezighoudt met (lokale) voedselketens, met logistiek tussen Stad en Ommeland, met robotica, automatisering en computersystemen.

Hackathon

Tijdens de webinar werden ook de winnaars bekendgemaakt van een hackathon. Studenten bedachten hier voor de initiatiefnemers van de webinar digitale oplossingen voor problemen binnen productie, logistiek en community in de landbouw.

Winner
Runner up 1
Runner up 2

Lees ook:

DigiAgrommeland wil ICT-kennis uit de stand binden aan Ommelander landbouw
Geplaatst op: 19 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.