Odyssey Hackathon wordt Momentum, hackathon-format verdwijnt

Odyssey Hackathon wordt Momentum, hackathon-format verdwijnt

Odyssey Hackathon wordt dit jaar online gehouden en krijgt een nieuwe naam: Momentum. Het hackathon-format van vorige edities wordt losgelaten. De focus ligt op grootschalige online samenwerking om oplossingen te realiseren voor duurzame ontwikkeling. Momentum vindt plaats van 13 tot en met 15 november.

Oorspronkelijk zou de vierde editie van de Odyssey Hackathon in april plaatsvinden. Maar in verband met corona werd dit evenement uitgesteld. Vervolgens verplaatste de organisatie de hackathon weer. Uiteindelijk ging de organisatie voor zekerheid. Het evenement moest online doorgaan.

Volgens Rutger van Zuidam, Odyssey oprichter en CEO, is dat geen probleem. De online editie zal vooral nieuwe kansen bieden op het gebied van samenwerking, aldus Van Zuidam.

Momentum is geen hackathon

Odyssey noemt Momentum een 48 uur durende online samenwerking, geen hackathon. Tijdens deze samenwerking moeten deelnemers ’21 complexe uitdagingen’ oplossen. De uitdagingen zijn door bedrijven, overheden en NGO’s aangedragen. Enkele voorbeelden van aandragers zijn Vattenfal, Enexis, KLM, Cargo, VMware en het Nederlandse Ministerie van Defensie. De uitdagingen vereisen een grootschalige samenwerking, aldus Odyssey.

Het toonaangevende thema van Momentum is duurzame ontwikkeling. Zo zijn de uitdagingen gelinkt aan de VN-doelstellingen (Sustainable Development Goals). Het doel? Wereldwijd maatschappelijke en economische impact realiseren middels duurzame ontwikkelingen. Denk aan energietransitie, stedelijke ontwikkeling, logistiek en natuurbehoud en -herstel.

Lees ook:

Brainstormen over toekomst na coronacrisis op online congres Vonketon

In totaal gaan 105 geselecteerde teams van over de hele wereld samenwerken met de betrokken partijen, gebruikers, regelgevers, wetenschappers en met andere teams. De uitkomst is, als het goed is, een heleboel (prototypes van) nieuwe oplossingen voor de uitdagingen te realiseren.

Opzet van Momentum

De deelnemende teams krijgen ondersteuning van honderden deskundigen. Daarnaast helpen de eindgebruikers de deelnemers door input en feedback te geven voor de oplossingen die worden gebouwd tijdens Momentum. Ondertussen kunnen teams al een achterban inwinnen. Hoe dan? Stakeholders zoals overheden of bedrijven kunnen tijdens het evenement direct interesse tonen in bepaalde oplossingen. Na afloop van Momentum kunnen zij als eerste gebruiker een pilotproject starten met bepaalde teams.

Odyssey kiest ervoor om geen bestaande online event tool te gebruiken voor Momentum. In plaats daarvan bouwt Odyssey zelf een nieuwe omgeving. Dit doet de organisatie met het oog op de grootschalige online samenwerking tussen honderden mensen, over de hele wereld. Odyssey verwacht daardoor dat er meer deelnemers zullen zijn dan de eerder bevestigde 2.000.

Na afloop

Na Momentum krijgen de beste teams ondersteuning bij de verdere ontwikkeling en toepassing van de gebouwd oplossingen. De teams starten dan bijvoorbeeld met proefprojecten, samen met partners en stakeholders vanuit Momentum.

Geplaatst op: 19 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.