Techneutentekort in de bouw: 200 vacatures bij detacheerder Or-Quest

Techneutentekort in de bouw: 200 vacatures bij detacheerder Or-Quest

Zo’n 40.000 banen kunnen in de bouw verloren gaan door de coronacrisis. Dat zegt het Economsich Instituut voor de Bouw. Maar voor hoogopgeleide specialisten is het scenario precies omgekeerd. Op de site van Drachtster detacheerder Or-Quest staan hiervoor namelijk 200 vacatures.

Or-Quest detacheert vaklieden in de bouw, de infra en de techniek vanuit kantoren in Drachten, Delfzijl en Zwolle. Dit zijn vooral hoogopgeleide specialisten. Dagelijks werken er via Or-Quest in het Noorden zo’n 100 tot 150 man.

Impact coronacrisis

Jelmer Spijksma (38), CEO van Or-Quest, begon als ondernemer tijdens de Kredietcrisis. De komst van de coronacrisis was daarom wederom spannend. De effecten van de coronacrisis zijn voor hem en zijn bedrijf zeker merkbaar. Ook in de bouw. Een paar opdrachtgevers grepen gelijk naar de algemene voorwaarden. Voor hen deed Spijksma wat water bij de wijn. Toch blijft Spijksma optimistisch.

Zo zijn de energietransitie en de rol van de overheid als opdrachtgever aanjagers voor nieuwe investeringen en projecten. Voorbeelden? De bouw van een waterstoffabriek, een biokerosinefabriek en een biomassacentrale in de Eemshaven. Or-Quest detacheert werknemers voor al die projecten.

Lees ook:

In gesprek met Jelmer Spijksma, CEO van Or-Quest

Techneut in de bouw is schaars

De verduurzamingsdrift betekent ook dat er meer vraag komt naar mensen die de juiste kennis en kunde hebben voor deze nieuwe bouwprojecten. Maar van die specialisten zijn er te weinig. Als je een calculator of tekenaar nodig hebt, dan moet je lang zoeken, aldus Spijksma. Een suggestie voor het Noorden? Ondernemers en onderwijs moeten gezamenlijk inzetten op omscholingspotten.

Het hele verhaal is te lezen in de Leeuwarder Courant van 17 juni.

Geplaatst op: 17 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.