Oud en nieuw vakmanschap in de bouw rond Franeker

Oud en nieuw vakmanschap in de bouw rond Franeker

PARTNERBIJDRAGEN | Vier generaties betrouwbaar bouwen en ontwikkelen: Bouwbedrijf van Marrum in Franeker. Woningbouw, utiliteitsbouw, renovatie en onderhoud voor particuliere en zakelijke markt. De kracht zit in vakmanschap en vooruitkijken. Dirk van Marrum en compagnon Peter Brander over toekomst en kansen zien, over de appartementen van Mooi Arkens en prefab bouwen in eigen beheer.

Mooie dingen blijven maken, dat is wat ze bindt. Dirk van Marrum van het gelijknamige bouwbedrijf deelt het met zijn nieuwe compagnon, Peter Brander. De een is geboren in het familiebedrijf uit 1903, de ander begon er op z’n vijftiende te werken als zaterdaghulp. Dirk groeide op tussen timmerlieden en offertes, Peter begon als jongste bediende, liep stage bij het bouwbedrijf dat toen nog geleid werd door Dirk z’n vader, hij haalde z’n vakdiploma MBO Bouwkunde, ging aan de slag bij Van Marrum en haalde in de loop der tijd z’n papieren als aannemer. 25 Jaar na Peter Brander begon als jongste bediende en in de werkplaats luisterde naar verhalen van vaklui, zit hij sinds 1 januari als compagnon aan tafel naast de vierde generatie Van Marrum. Hoe mooi kan het zijn. Vakmanschap en vooruit blijven kijken.

Dirk van Marrum: „Wie ben je, wat wil je zijn? Van Marrum heeft altijd in de diversiteit van de bouw zijn ding gedaan, het maakte ons sterk, het is de kunst dat ook te blijven. Wat Peter gedaan heeft, is zelfbewust, voor mij was het een vanzelfsprekendheid. Ik vond het tijd worden te kijken hoe Van Marrum verder moest en in de combinatie met Peter denk ik dat we een goede stap hebben gezet.” Peter Brander: „Het is en blijft een heel mooi vak, ik heb het hier mogen leren en ja, het is bijzonder dat ik nu hier op deze plek zit. In die diversiteit zoals Dirk dat zei, zit voor mij nog steeds het leuke van het vak en ook het uitdagende. Ik denk dat we elkaar versterken en mooie dingen kunnen blijven maken.” Met 20 man is Van Marrum een bescheiden en sterk bouwbedrijf. Dirk: „We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan het versterken van ons fundament. We zijn de vorige crisis uiteindelijk goed doorgekomen en zijn financieel baas in eigen huis. We zijn gezond en ik denk dat dit ongeveer de omvang is die ons past en bestendig is.” Peter: „Blijven doen wat je leuk vindt. We hebben een mooie ploeg met veel vakkennis, we kennen elkaar en we hebben korte lijnen; daarom kunnen we het doen zoals we het doen.” Dirk: „Van kleine klussen tot ontwikkeling en bouw in eigen beheer, het plezier in het werk, ik denk dat we hier tevreden mee kunnen zijn.”

Markante toevoeging Franeker

Coronadip of pijn? Dirk: „De eerste 3, 4 weken vond ik het wel stil op kantoor hoor. Buiten ging het wel door met de nodige aanpassingen, op kantoor voelde het anders. Maar tot nu toe gaat het prima, je merkt pas later welk effect het precies heeft of gehad heeft.”

12 gerealiseerde appartementen en 3 woningen in Franeker

De orderportefeuille is voor 2020 nog net niet vol, stellen de compagnons. Maar het is een goed jaar, zeker door de voorgenomen bouw van Mooi Arkens, dat staat voor markant wonen in een royaal appartement met eigen garage in Franeker. Dirk: „Daar zijn we natuurlijk blij mee. Het is een project dat we in eigen beheer ontwikkelen. Vorig jaar hebben we die grond kunnen kopen en het gaf ons de kans er iets moois mee te doen. Het was de laatste bedrijfslocatie in het Schalsumerplan, dus daarmee wordt eigenlijk de transitie naar woongebied afgerond. In goed overleg met de gemeente en Penta Architecten zijn we er in geslaagd op die zichtlocatie aan de stadsrand van Franeker een kleinschalig en hoogwaardig complex te ontwikkelen. De verkoop is een paar weken geleden gestart en we merken
dat er behoefte is aan dergelijke appartementen. Goede locatie, ruimte binnen en buiten, eigen parkeerplaats, eigen garage, een goed afwerkingsniveau, gasloos en comfortabel. Het wordt geheel in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd, samen met W2N Engineers en Van der Weerd Installatietechniek die we direct in de voorfase bij hebben betrokken. De oplevering is naar verwachting volgend najaar. Het is voor Van Marrum één van onze grotere projecten. Dus ja, het past zeker in wat we graag blijven doen, een mooie combinatie van continuïteit, vakmanschap, uitdaging en ontwikkeling.”

Prefab productie

Is er voor een bedrijf van jullie omvang ook ruimte om te innoveren? Dirk: „Gelukkig wel ja, want als je naar de nieuwbouw kijkt, is het feitelijk iets wat je doet zoals je dat al heel lang doet, de bouw is in grote lijnen redelijk traditioneel. Dus het liefst kijk je naar nieuwe mogelijkheden die weer iets toevoegen aan het bestaande. Daarom ben ik heel blij dat we hierachter in een van onze hallen de ruimte hadden om te investeren in prefab bouwen. We deden dat al in bescheiden mate, maar inmiddels zijn we zover dat we een steeds groter deel van wat we bouwen in onze eigen werkplaats onder goede en gelijke omstandigheden kunnen fabriceren. Gevels, topgevels, wanden, daken, dakkapellen, tot complete woningen aan toe, we maken het in eigen beheer hier en dat scheelt enorm in je organisatie en efficiency. Het voegt weer een mooi element toe aan Van Marrum als bouwbedrijf. Het maakt ons zelfstandiger en completer.”

Bouwbedrijf van Marrum in Franeker blijft dus doen waar ze goed in is: afspraken nakomen en staan voor kwaliteit. Want bouwen moet voor iedere opdrachtgever als een feestje worden ervaren.

bouwbedrijfvanmarrum.nl

Geplaatst op: 11 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.