Machine- en apparatenbouw Berco B.V. zet in op kwaliteit: „Werken met roestvast staal is vakmanschap”

Machine- en apparatenbouw Berco B.V. zet in op kwaliteit: „Werken met roestvast staal is vakmanschap”

PARTNERBIJDRAGEN | In de ruim dertig jaar dat Berco B.V. bestaat, heeft het bedrijf ingespeeld op verschillende ontwikkelingen. Onlangs is het bedrijf uitgebreid met een veertien meter hoge werkplaats, zodat ze hogere tanks kunnen produceren – iets waar steeds meer vraag naar is vanuit onder andere de voedselindustrie. De volgende stap? „We willen over vijf jaar energieneutraal zijn.”

Eén van de zichtbaarste prestaties van Berco B.V. is het 11Fountains-kunstwerk bij houtzaagmolen de Rat in IJlst. Het was een memorabel project om de kunstige RVS-bloemen en -vlinders te produceren, vinden Oscar Poelstra en Feite van der Veen, eigenaren van Berco B.V. Het geeft bovendien aan dat geen klus voor hen te gek is. Flexibiliteit dragen ze hoog in het vaandel. Al was het maken van de fontein een uitzonderlijke opdracht; Berco is het sterkst in het vervaardigen van RVS-machines en apparaten. Het bedrijf levert vooral aan partijen binnen de voedselindustrie, biogas en pulp en papier.

Hogere tanks

„Het bouwen van tanks is een van onze specialiteiten”, vertelt Oscar Poelstra. Even ervoor toonde hij de nieuwe, aangebouwde werkplaats. Veertien meter hoog – twee keer zo hoog dan de werkplaats die er al was. „De vraag naar tanks neemt toe”, zegt Feite van der Veen. „Omdat de ruimte beperkt is, maar de vraag wel toeneemt, willen bedrijven steeds vaker hoge tanks.”

Feite van der Veen en Oscar Poelstra

De uitbouw levert ook meer werkruimte op voor de ongeveer 25 medewerkers die Berco rijk is. Naast tanks maken ze ook componenten voor bijvoorbeeld productielijnen. Wat de vraag ook is: alles wordt binnen de muren van Berco ontworpen en geproduceerd. Feite van der Veen: „We werken daarnaast veel op locatie om de componenten te plaatsen.”

Sneller produceren

Berco bestaat al jaren en is een gevestigde naam binnen de branche. Behoefte om flink te groeien, hebben de twee eigenaren niet. „We willen vooral het productieproces verfijnen, de doorlooptijd zo optimaal mogelijk houden en blijven inzetten op de continuïteit van kwaliteit”, legt Oscar Poelstra uit.

Verder is duurzaamheid een agendapunt. Feite van der Veen vindt dat Berco binnen vijf jaar energieneutraal moet zijn. „We hebben veel lassers en daarmee een hoog energieverbruik. Dus laten we op het dak van de fabriek zonnecellen plaatsen. Dankzij energieheipalen kunnen we onze werkplaatsen verwarmen en koelen met aardwarmte. Alle lampen zijn inmiddels vervangen door LED verlichting en we beperken de afvalstromen tot het minimum.”

Investeren in vakmanschap

Ondertussen wil Berco B.V. van betekenis zijn voor IJlst en omgeving. Hoewel technisch opgeleid personeel lastig te vinden is, slagen Oscar Poelstra en Feite van der Veen er nog altijd in om jongeren uit de omgeving aan te trekken. „Momenteel hebben we hier drie leerlingen”, vertelt Feite van der Veen. „We vinden het belangrijk om nieuwe aanwas te vinden en goed op te leiden. Werken met RVS is vakmanschap. We willen als bedrijf iets betekenen voor de regio, dus doen ons best om werknemers uit de buurt te vinden.”

De charme van het bedrijf is volgens Oscar Poelstra dat je met elkaar bezig bent om van plaatmateriaal een functioneel product te maken. „Als het af is, geeft dat voldoening.” Feite van der Veen is als engineer betrokken bij het voortraject. „Het is mooi om iets te ontwerpen, te zien hoe het gemaakt wordt en hoe het uiteindelijk de deur wordt uitgereden. Om van A tot Z alles tot stand te brengen, met z’n allen. We zijn trots op wat we hebben neergezet.”

www.berco-rvs.nl

Geplaatst op: 11 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.