Energie Service Friesland Specialisten in duurzaam onderhoud

Energie Service Friesland Specialisten in duurzaam onderhoud

PARTNERBIJDRAGEN | Meer dan 30.000 huishoudens vertrouwen het onderhoud en service van hun cv-ketels, warmtepompen, boilers, airco’s en ventilatiesystemen toe aan Energie Service Friesland. „De coronacrisis zette een streep door de vaste routines. Er was de eerste weken van de crisis nog veel onduidelijk”, zegt Dennis Frederiks, directeur van Energie Service Friesland.

„Al snel nam ik de beslissing dat we even pas op de plaats moesten maken. De gezondheid van onze medewerkers en van onze klanten hebben ten alle tijden voorrang. Na een aantal weken kregen we meer zicht op de gevolgen en konden we ook manieren vinden om werkzaamheden weer te hervatten. Het hele proces voltrekt zich op een aangepaste wijze. Veiligheid is hierbij het kernwoord. Ook de planning is omgegooid. Onderhoud in vakantieparken en scholen konden we naar voren trekken, andere afspraken moesten juist naar achteren geschoven worden. Al met al lossen we het samen goed op.”

De gasketelwet

De wettelijke regeling voor gasverbrandingsinstallaties gaat in vanaf januari 2022. Dat betekent dat de monteurs, die werken aan cvketels, eind volgend jaar gecertificeerd moeten zijn. Zijn ze dit niet, dan zijn ze strafbaar. Niet alleen het personeel, maar ook bedrijven moeten zich certificeren. „Op zich is daar niets verkeerds aan. Hiermee kunnen we de kans op, bijvoorbeeld, koolmonoxidelekkage voorkomen. We zijn hier direct op ingesprongen en inmiddels goed op weg om aan de eisen te voldoen. Van het scholingsgedeelte is de theorie deels succesvol afgerond. Voor het praktijkgedeelte zijn nog niet alle faciliteiten vanuit de opleidingsinstituten op orde. We willen dit nu zelf oplossen door eigen bedrijfsruimte hiervoor in te richten. We gaan graag oplossend te werk.”

Houd je hoofd koel

De Friezen hebben, net als de rest van de Nederlanders, de smaak van duurzaamheid te pakken. „We zien nog steeds een aanschaf van gasketels, maar tegelijkertijd gaan veel huishoudens richting verregaande verduurzaming.”

Dennis Frederiks

Nieuwbouwhuizen worden hoofdzakelijk gasloos afgeleverd. Warmtepompen leveren dan meestal de warmte en dat kan alleen optimaal met een goede isolering. „Een warmtepomp werkt met een lage temperatuur. Vloerverwarming is dan het instrument voor de benedenverdieping. Een goede oplossing voor de bovenverdieping is het installeren van een airco. Die levert in de zomer koelte en in de winter kan een airco de slaapkamers goed verwarmen.”

„Inmiddels is, met de heter wordende zomers, een airco een toegevoegde waarde in woongenot. De vraag naar airco neemt toe en we willen deze trend ondersteunen. We zijn hiertoe een mooie actie gestart: houd je hoofd koel deze zomer.”

Goede isolatie vraagt om controle en onderhoud voor een gezonde lucht

„Goed onderhoud is essentieel”, zegt Dennis. „Apparaten slijten nu eenmaal en met klimaatinstallaties kun je geen risico nemen. Goed onderhoud zorgt namelijk niet alleen voor een blijvend hoger rendement, maar het houdt de installatie ook veilig. Bij gasketels komen ontploffingen niet zo heel vaak voor, maar koolmonoxide problemen komen toch regelmatig in het nieuws. Wij willen dat graag voorkomen.” Onderhoud van het ventilatiesysteem is nog wel eens het ondergeschoven kindje, volgens Dennis. Als de ketel of warmtepomp het niet meer doet, dan heb je een koude douche, maar het falen van het ventilatiesysteem is niet direct waarneembaar. Bij een ventilatiesysteem is meestal sprake van een geleidelijke verslechtering. Daardoor merk je niet goed dat het systeem steeds minder deugdelijk is; met alle gevolgen van dien.

Het grootste gevaar is de opeenhoping van vuil, huismijt, bacteriën. Dat kan allerlei kwaaltjes tot gevolg hebben, maar hoofdpijn is daarvan de meest voorkomende. Vooral nu de woningen zo goed geïsoleerd zijn, en de lucht dus bijna uitsluitend door het ventilatiesysteem wordt ververst, is controle en onderhoud belangrijk voor een optimale, gezonde lucht.

Maak gebruik van onze kennis

Energie Service Friesland is al meer dan 40 jaar de grootste onafhankelijke serviceorganisatie in Friesland. „Onze kennis staat ten dienste van onze klanten. Praktisch, met onderhoud, maar ook als adviseur bij het nemen van beslissingen op gebied van duurzaamheid.”

energieservice.nl

Geplaatst op: 11 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.