COVID-19-subsidie voor vijf noordelijke innovaties tegen corona

COVID-19-subsidie voor vijf noordelijke innovaties tegen corona

De drie noordelijke provincies en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) keren een miljoen euro aan subsidie uit voor vijf innovatieve oplossingen tegen corona.

Op 10 april stelden SNN en de provincies een COVID-19-subsidie in. In totaal stuurden 22 noordelijke ondernemers, onderzoekers en zorginstellingen voorstellen in. Hiervan ontvangen vijf projecten de subsidie.

Lees terug:

SNN stelt miljoen beschikbaar voor innovatieve coronavirus-oplossingen in het Noorden

Doel van COVID-19-subsidie

Tijdens de coronacrisis gaat het ondernemen door. Onderzoek en innovatieve oplossingen die een bijdrage leveren aan het verhelpen van de huidige gezondheidscrisis zijn daarom altijd welkom. Subsidie kan helpen om de ontwikkeling van deze innovaties en oplossingen te versnellen, aldus SNN en de drie noordelijke provincies. De subsidie komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Wie krijgen de subsidie?

Color & Brain BV – medicijnen voor behandeling tegen corona
Een bijproduct dat gewonnen wordt uit citrusvruchten, genaamd Hesperidine, kan helpen als stof in medicijnen voor de behandeling tegen corona, zonder bijwerkingen. Hoe? Hesperidine blokt de verbinding tussen het coronavirus en de ACE2-receptor van menselijke cellen.

Coöperatie AVEBE U.A. – remming coronavirus met bijproduct uit aardappelen
Dit project gebruikt een product gewonnen uit gezuiverd aardappeleiwit, dat de infectieroutes kan onderdrukken en longschade kan remmen. Met dit product kunnen nieuwe medicijnen worden ontwikkeld, zoals crèmes en neusspray.

Lode B.V. – revalidatie voor oud-coronapatiënten
Zo vroeg mogelijk revalideren zorgt voor een beter en sneller herstel en kan complicaties voorkomen. Uiteindelijk heeft dit een hogere kwaliteit van leven als gevolg. Bij Total Rehab begint de patiënt al op de IC in bed met revalideren. Dankzij de combinatie van een ergometer aan het bed en speciaal ontwikkelde software op tablet of pc, kan de voortgang van een patiënt vaker getest worden en zijn resultaten direct zichtbaar. Hierdoor wordt het revalidatieproces beter gevolgd en actiever gewerkt aan een optimaal herstel.

Syncom – geneesmiddel voor blokkade receptor
Het coronavirus activeert de AhR receptor om het immuunsysteem te omzeilen. Door deze receptor te blokkeren met een geneesmiddel kan het immuunsysteem beter omgaan met het virus en de vermenigvuldiging van het virus tegengaan. Dezelfde methode is succesvol in het bestrijden van Zika en Dengue, de werkzaamheid bij corona wordt onderzocht.

Reducept B.V. – VR voor revalidatie coronapatiënten
Dit project ontwikkelt een behandelmethode voor coronapatiënten waarbij kennis gecombineerd wordt met Virtual Reality. Een patiënt die lang op de IC verblijft moet soms wel tot 5 maanden revalideren. Met VR kan dit traject korter en effectiever worden. Ook heeft VR een positieve invloed op het mentale welzijn van de patiënt. Het VR traject is niet alleen in te zetten voor coronapatiënten, maar ook voor mensen die mentale klachten ondervinden van de quarantaine.

Klik op de naam van een van de bovenstaande bedrijven of organisaties om naar de website te gaan.

Lees hier een gesprek met Reducept, een van de subsidie-ontvangers:

‘Ik kreeg van huis uit alle vrijheid’
Geplaatst op: 4 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.