Digi Agrommeland wil ICT-kennis uit stad binden aan Ommelander landbouw

Digi Agrommeland wil ICT-kennis uit stad binden aan landbouw

De digitale potentie van de stad Groningen kan de landbouw in het Ommeland een flinke impuls geven. Dat willen vijftien organisaties, waaronder NDC, KPN, de Rijksuniversiteit Groningen en het European Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), realiseren. Onder de naam Digi Argommeland willen zij de ICT-kennis uit de stad binden aan de Ommelander landbouw.

Dat vertelt Willem Jonker, deeltijd hoogleraar ICT aan de Universiteit Twente en CEO van EIT Digital in Brussel, aan Dagblad van het Noorden. Digi Agrommeland, een ingewikkelde naam, maar het is vooralsnog een werktitel, vertelt Jonker. Hij wil de digitale innovatie en ICT-kennis uit Groningen binden aan de landbouw in de omgeving. Het doel? Lokaal produceren voor lokaal gebruik. Door kleinschaliger te werken, krijgen boeren uit de regio een eerlijkere prijs voor hun product.

Weerstand tegen grootschaligheid

Volgens Jonker is er een groeiende weerstand tegen de grootschaligheid in de landbouw. Een voorbeeld daarvan is de discussie over stikstof. Daarnaast is er kritiek op de wereldwijde import en export van voedsel. Hierdoor worden lokale belangen weggedrukt. Zo blijft er onderweg geld achter en verdient de boer lang niet de prijs die hij of zij verdient.

Volkstuinen

Hoe kunnen boeren lokaal produceren voor lokaal gebruik? Bijvoorbeeld door weer volkstuinen aan te leggen, aldus Jonker. Het is een van de voorlopige ideeën van het verhaal dat hij en andere initiatiefnemers willen vertellen.

Boeren zouden dan hun land in stukjes verhuren aan mensen uit de stad. Vervolgens bewerken de boeren dit land met behulp van digitale technieken. Hierbij komt de kennis uit de stad van pas. Zo kunnen er bijvoorbeeld drones of kunstmatige intelligentie ingezet worden. Zulk soort digitale technieken zijn kosteneffectiever en zijn effectief bij kleinschalige agro, aldus Jonker.

Hackathon en webinar

Digi Agrommeland zou in maart tijdens de conferentie Nederland Digitaal in Martiniplaza zichzelf presenteren. Vanwege het coronavirus ging dit niet door. Jonker en de andere initatiefnemers houden daarom van 5 tot 7 juni online een hackathon. Studenten bedenken hier voor Digi Agrommeland digitale oplossingen voor problemen binnen productie, logistiek en community. Vervolgens komt er op 18 juni een webinar rond het thema.

Geplaatst op: 26 mei 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.