Weidse Blik Joure; Partner in agrarisch ondernemen

Weidse Blik Joure; Partner in agrarisch ondernemen

Partnerbijdragen | Nu we in een coronacrisis zitten, is het stikstofvraagstuk in de media naar de achtergrond geschoven. Intussen blijft de agrarische sector zich bewust van hun verantwoordelijkheid de stikstofuitdaging aan te gaan. Weidse Blik houdt zich al jaren bezig met alle ins en outs rondom de bedrijfsvoering van rundveehouderijen.

„We zien onszelf als oplossingsleverancier”, zegt Gauke Adamse, mede-eigenaar van Weidse Blik. „Wij geven advies op basis van het totaalplaatje. Bij de stikstofproblematiek stellen we de vraag: hoe verlagen we de uitstoot en verhogen we, tegelijkertijd, het rendement. Met een goed rendement verzekert een bedrijf zich van continuïteit.”

Kringloopwijzer biedt ook kansen

„Efficiëntie is een belangrijk begrip. In dit geval gaat het om beter benutten van de mest van de eigen koeien. De uitdaging is om deze mest zoveel mogelijk om te zetten naar veel energie en eiwit in het ruwvoer van eigen grond. Vervolgens zorgt dit voor veel melk met een hoog percentage vet en eiwit. Hiermee beperkt de veehouder aankoop van kunstmest en voer, verbetert de stikstof- en fosfaatefficiëntie en verhoogt de klant zijn bedrijfssaldo”, zegt Jan Kroes, mede-eigenaar. Uiteraard gaat dat niet ten koste van de kwaliteit van de melk. De veehouder wil uiteraard het best mogelijke product leveren.”

Met passie en expertise

Weidse Blik is een bedrijf met zo’n dertig mensen. Ook de vijf eigenaren onderhouden contact met de agrariërs. „Wij zitten al jaren in dit vak, we houden van deze bedrijfstak. Vanuit die achtergrond kunnen we een oprechte sparringspartner zijn voor onze klanten. Bovendien krijgen we in die gesprekken een goed beeld van wat er speelt in de sector en onze dienstverlening daarop afstemmen.”

„Advies geven we vaak met twee experts. De één heeft expertise op het gebied van wet- en regelgeving, ruwvoerteelt en bedrijfsstrategie. De ander heeft vooral kennis van koe en stalmanagement. Samen met de agrariër, die zijn bedrijf als geen ander kent en soms met een derde zoals een dierenarts of loonwerker, levert dat een praktijkgerichte totaalaanpak op met rendement voor de klant.”

Weidse Blik is zelfstandig dealer van ForFarmers en levert naast diverse voeders onder andere ook kunstmest, gras- en maiszaad voor met name rundveebedrijven. Het bedrijf richt zich op het verhogen van het bedrijfsrendement van de klanten. Dit realiseren zij door het geven van goed advies op basis van de volledige bedrijfsvoering en met het leveren van kwaliteitsproducten.

Daarnaast heeft Weidse Blik een winkel in Joure waar alle benodigdheden voor tuin en dier worden verkocht en een eigen adviesdienst voor klanten met name toegespitst op de mestwetgeving.

www.weidseblik.nl

V.l.n.r.: Sierd Veenstra, Wiebe Wiersma ( zittend), Gauke Adamse, Peter Allema en Jan Kroes
Geplaatst op: 9 april 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.