‘Met robotmelken heeft de koe de regie’

‘Met robotmelken heeft de koe de regie’

Partnerbijdragen | Melkveehouders Theun Sibma en Rolf Roelofs melken met de nieuwste generatie melkrobot. Wat betekent dat voor mens en dier, voor hun opvolging, en de kwaliteit en voedselveiligheid van de melk? Twee ondernemende boeren over de nieuwste melkrobot van DeLaval, de VMS V310.

Rolf Roelofs is de derde generatie in het melkveebedrijf met 110 koeien en daarnaast verbouwt hij 8 hectare mais. Hij weet dat een van z’n kinderen interesse heeft het bedrijf voort te zetten. Roelofs begon vroeg in 2019 met de robot van DeLaval en molk daarvoor in een conventionele melkstal, deels met personeel. „Ik heb meer dan een jaar goed om me heen gekeken, anderen gevraagd naar ervaringen en een cursus gedaan om te leren wat automatisering betekende voor ik mijn keuze maakte. De keuze die je maakt, is voor lange tijd, je ruilt zo’n robot niet even om voor iets anders. Nu doe ik het bedrijf zelf, heb geen personeel meer die een aantal uren per week helpt met melken, ik heb meer vrijheid, ben meer inhoudelijk met mijn bedrijf bezig en m’n zoon vindt het een wijs besluit, want zo’n bedrijf wil hij wel overnemen. Melken zoals wij dat deden, is namelijk wel een dingetje. De tijd die ik heb vrijgemaakt, een paar uur per dag, vul ik nu met lesgeven aan de Praktijkschool hier en als regiobestuurder van LTO.”

Meer tijd, minder belasting

Theun Sibma nam met z’n broer in 2012 het bedrijf van hun vader over en zes jaar later splitsten de broers het bedrijf om allebei verder te gaan met een eigen bedrijf. „Je hebt allebei je gezin en het meest ideale plaatje naar opvolging als die aan de orde komt, is een bedrijf voor jezelf”, zegt Sibma. Hij heeft 80 koeien en runt daarnaast z’n eenmansbedrijf als financieel bedrijfsadviseur voor de agrarische sector. Zijn ervaring met robotmelken begon al in 2012. „Mijn broer en ik moesten kiezen, gaan we naar een groter bedrijf, met veel meer koeien en met personeel of wilden we een beheersbaar bedrijf dat we allebei konden runnen met behulp van robots? Het is het laatste geworden en dat maakt dat ik kan doen, wat ik doe, het runnen van een boerenbedrijf èn een adviesbedrijf.”

Dierenwelzijn bepaalt prestaties

Wat betekent melken met een robot voor een koe? Rolf Roelofs: „Wat mij vanaf het begin opviel, is de rust in de stal. Koeien blijken heel snel te wennen aan het feit dat ze zelf kunnen kiezen voor het moment dat ze gemolken worden. Zijn ze zover, dan lopen ze naar de robot en gaat het hele melkproces vanzelf, van speenherkenning met camera’s, schoonspoelen, aansluiten op de robot, het melken en daarna weer afnemen. Ze worden beloond met wat krachtvoer en gaan weer hun natuurlijke gang. Het past in hun ritme.” Theun Sibma: „Als je begint met melken zoals we dat lang gedaan hebben, bepaalt de boer. Met een robot melken bepaalt de koe. En dat is wat ik heel belangrijk vind: Koe comfort. Ze moet goed kunnen lopen, lekker kunnen liggen, voldoende kunnen eten en drinken in haar eigen ritme. Deze robot past daarin. Hoe hoger dat koecomfort, hoe beter en hoger de melkproductie. Ik melk op deze manier tien koeien meer dan hiervoor, dat is dus 100.000 liter melk meer per jaar.” Rolf Roelofs: „Ik heb een hogere melkproductie, met hogere vet- en eiwitwaarden met gelijke melkkwaliteit; mijn opbrengst is dus echt hoger tegen minder werk en zorg.”

Automatisch inzicht in vruchtbaarheid

Wat maakt deze robot nu echt bijzonder? Theun Sibma: „Naast dat het automatisch inleren van het aansluiten van de DeLaval VMS V310 een grote arbeidsbesparing oplevert, onderscheidt de DeLaval VMSV310 zich ten opzichte van andere melkrobots, door de innovatieve Repro- module die zorgt voor volledig automatische detectie van de tocht- en dracht bij de koe, die we sinds juni afgelopen jaar gebruiken. Naast alle andere gezondheidswaarden van koe en melk die de robot al genereert, meet deze module naast tocht en dracht ook vruchtbaarheidsafwijkingen. Ik weet nu precies aan de hand van het gemeten progesterongehalte welke koeien wanneer vruchtbaar (tochtig) worden, veel beter dan voorheen. Omdat koeien hoog in hun productie zitten, zie je dat niet altijd op tijd. Hoe beter je in staat bent te zien welke koe wanneer drachtig kan worden en is geworden, hoe minder productieverlies je hebt en hoe gezonder je veestapel blijft.” Rolf Roelofs: „De Repro module helpt mij om de vruchtbaarheid op mijn bedrijf te verbeteren, waardoor mijn bedrijf rendabeler wordt, met meer comfort voor de koe en voor ons gezin.”

Gezondere veestapel, meer rendement

Roelofs: „Ik ben echt heel enthousiast, vrijheid, winstgevendheid, betere bedrijfsopvolging en een veestapel die het naar de zin heeft.” Sibma: „Als je naast al het gemak dat het biedt, ook echt leert deze robot te optimaliseren, kun je je rendement nog sterker verhogen, met alle vrijheid, comfort, ruimte en perspectief die het jou en je veestapel biedt. Het maakt het mogelijk om in de huidige tijd op verantwoorde wijze je productiecapaciteit te verhogen waarbij dierenwelzijn en je eigen comfort niet uit het oog wordt verloren. Theun Sibma: „Wat belangrijk daarbij is, is dat je alle kosten van aanschaf, aanpassingen, energieverbruik, en onderhoudscontract voor jezelf inzichtelijk moet maken en de factor arbeid op waarde moet zetten.”

Ja zeggen de melkveehouders Roelofs en Sibma volmondig. De melkrobot scheelt een paar uur per dag aan tijd, en ja, ze worden veel minder fysiek belast. Het werk dat ze nu doen rond het melkproces, is inhoudelijker, ze sturen veel meer aan de hand van data. Ze zijn het er over eens dat het een gezonde investering is geweest, waardoor ze een gezondere veestapel hebben en met hun bedrijf in minder tijd een beter rendement draaien.

www.delaval.com

Theun Sibma.
Geplaatst op: 9 april 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.