Hou je van duurzaam, bouw je in hout

Hou je van duurzaam, bouw je in hout

Partnerbijdragen | Hout is een prachtig, eeuwenoud bouwmateriaal dat zich in rap tempo blijft ontwikkelen. Duurzame productie, uitgekiende verwerking en milieuvriendelijke bescherming maken het nog meer toekomstbestendig. Vader en zoon Fokke en Rick van Houten van Timboco Kozijntechniek & Prefab in Drachten houden van hout en weinig onderhoud.

Timboco is fabrikant van duurzame kozijnen, ramen en deuren en complete houtskeletelementen, gemaakt van 100 % duurzaam hout met een zeer lange levensduur en weinig onderhoud. Fokke van Houten: ,,Voor iedere boom die wij gebruiken, worden er twee geplant, zodat je zorgt dat productie altijd doorgaat, dat het leven op aarde mogelijk blijft voor ieder mens in zijn omgeving. Dat betekent uiteraard dat je tropisch bos al helemaal niet moet kappen om er vervolgens soja te gaan verbouwen of rubberplantages van te maken, zoals helaas gebeurt. Gelukkig zijn er heel veel voorbeelden van duurzame, gezonde houtproductie zodat hout een onuitputtelijke grondstofbron vormt. Bovendien zijn bomen de beste opslag voor CO2 en is hout herbruikbaar. Voor de duidelijkheid: Timboco werkt louter en alleen met 100% gecertificeerd hout van PEFC en FSC” Rick: ,,En door de sterk verbeterde productiemethoden en door de verbetering van verfsoorten, zijn onze houten kozijnen onderhoudsarm: je hoeft ze pas na 12 jaar te schilderen.” Fokke: ,,We leren steeds beter wat we met welk hout kunnen maken en hoe we dat het beste kunnen verwerken zodat het zolang mogelijk meegaat.” Hij laat een prachtig degelijk stuk kozijnhout zien. Dit is Red Grandis. Dit is gegroeid in plantagebossen in Uruguay. Per jaar worden daar 3,5 miljoen boompjes gekweekt en gepland. Na 23 jaar worden er lange kaarsrechte bomen geoogst voor duurzaam kozijnhout en worden er ook weer nieuwe boompjes gepland. Zo herhaalt de cyclus zich weer.

Omdat het goed en gelijkmatig geproduceerd hout is, kun je het perfect verlijmen en verwerken. Waar je vroeger noesten en kromme planken had, hebben we nu veel sterkere, gelijkmatige planken en balken die we met CNC- apparatuur efficient bewerken tot hoogwaardige kozijnen en prefabproducten zoals topgevels.”

Rick vult aan: ,,De hele keten heeft zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Momenteel komt het overgrote deel van de omzet uit samenwerking met co-makers en vaste klanten. Het voordeel is dat we juiste proces en productafspraken maken en niet voor elke klus het wiel opnieuw uitvinden. Timboco richt zich helemaal op het prefabriceren van bouwonderdelen en dat is ook nodig als we in rap tempo willen blijven bouwen voor een concurrerende prijs. Daarom is Timboco nu bezig met het vergroten van de productiecapaciteit voor meer prefabproducten voor de bouw. We produceren machinaal kant-en-klare producten in geconditioneerde omstandigheden, die just-intime geleverd en daarna direct gemonteerd worden. Idealer en duurzamer kan het niet. Hout is een eindeloos mooi materiaal om heel lang van te genieten.”

www.timboco.nl

Rick en Fokke van Houten.
Geplaatst op: 9 april 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.