Hanze leidend in succesvolle transitie van eiwit

Hanze leidend in succesvolle transitie van eiwit

Partnerbijdragen | De wereldbevolking groeit, CO2- uitstoot moet drastisch naar beneden en we willen ook in 2050 gezond en volwaardig voedsel hebben. Argumenten genoeg voor de noodzakelijke transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Hanzehogeschool Groningen loopt met het Kenniscentrum Biobased Economy voorop in onderzoek naar de mogelijkheden voor productie en processing in het noorden.

„We moeten lokaal en regionaal plantaardige eiwitten kunnen produceren en verwerken met gezonde verdienmodellen. Noord-Nederland moet schakelen naar grootschaliger teelt van gezonde en voedingsrijke gewassen en leren hoe je die in korte ketens efficiënt verwerkt tot aantrekkelijke goed geprijsde producten die de consument graag koopt. Veldbonen en lupinen zijn zeer geschikt. Het zijn gewassen die nu vooral als veevoer gebruikt worden en dat is vanuit duurzaam oogpunt pure verspilling.”

Oplossingen in de regio

Doede Binnema (lector Functionele Voedingsingrediënten & Gezondheid), Rob van Haren (Lector Transitie Bio-Economie) en Folkert Faber (hogeschoolhoofddocent Bioprocestechnologie) onderzoeken binnen Hanze’s Kenniscentrum Biobased Economy de transitie naar plantaardig eiwit. Rob van Haren leidt namens Hanze al enkele jaren het internationale onderzoeksproject LIBBIO naar de Europese teelt en opbrengst van lupine, een vlinderbloemachtige plant die rijk is aan eiwit en voedingsvezel en populair is in vleesvervangers. De kunst is echter die ook op minder rijke landbouwgronden succesvol te telen, omdat we steeds meer biomassa als energiebron nodig zullen hebben. Hanze richt zich binnen LIBBIO op de maximalisatie van de opbrengst, het rendement en de industriele bioraffinage. Van Haren is een eiwitpionier die al sinds 2006 werkt aan vernieuwing in de landbouw en de ontwikkeling van voedingsproducten. Hij stond mede aan de wieg van de Vegetarische Slager. „Eiwittransitie is al meer dan een decennium een issue. De huidige vleesproductie kan niet meer: het vergt wereldwijd veel te veel prima eetbaar voedsel, energie, water en uitstoot. Maar vlees vervangen door import van gemanipuleerd soja is ook geen optie. Wij moeten leren om regionaal en lokaal in korte ketens verrijkt plantaardig eiwit te produceren en dat optimaal verwerken tot smaakvolle producten met hoge voedingswaarde.”

Folkert Faber is daarom net nieuw onderzoek gestart naar de productie en processing in de regio van veldbonen, een verzamelnaam van vele boonrassen (Vicia faba). „Veldbonen zijn, net als lupinen, vlinderbloemachtige planten, die biologisch stikstof in de grond brengen. Daarnaast dragen ze in hoge mate bij aan de verrijking van biodiversiteit omdat ze bijen aantrekken, die zorgen voor de bestuiving van gewassen. Veldbonen zijn zeer geschikt om hier te telen, we deden het vroeger al, maar zijn vergeten hoe we welke soorten het best kunnen produceren. Daarnaast moeten we veel leren over processing, het verwerken, om een zo hoog mogelijke opbrengst van eiwitten en met name van essentiële aminozuren te krijgen.”

Het driemanschap prijst de diversiteit aan opleidingen binnen Hanze en de samenwerking met regionale bedrijven om de eiwittransitie te laten slagen, van juridische kaders tot en met het vermarkten van gezonde producten. Transitie van ‘grond tot mond”. „Daarom organiseren we er later dit jaar een groot congres over en laten we internationaal zien waar wij staan met succesvolle eiwittransitie.”

www.hanze.nl

Lupinen.
Geplaatst op: 9 april 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.