AB Vakwerk springt in op schaarste met eigen vakschool

AB Vakwerk springt in op schaarste met eigen vakschool

Partnerbijdragen | Al sinds zijn aantreden in 2018 als algemeen directeur bij AB Vakwerk zat Marco Meijer erop te broeden: het idee om een eigen vakschool op te richten waar vakmensen worden opgeleid, om zo de schaarste op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Gelukkig trof hij een aantal collega’s aan die zijn visie deelde. Dit jaar gaan de deuren van de AB Vakschool open.

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Enerzijds is er sprake van vergrijzing en ontgroening, waardoor het tekort aan vakmensen groeit. Dit tekort wordt extra aangewakkerd omdat vakwerk veelal wordt ondergewaardeerd. Meijer licht toe: ,,Ouders zien hun kinderen liever op de mavo of havo, dan op een technische school. Daar komt nog bij dat het reguliere praktijkonderwijs vaak niet goed aansluit bij de behoeften binnen het bedrijfsleven.”

Praktijkschool met leermeesters

Andere ontwikkelingen zijn volgens de algemeen directeur van AB Vakwerk dat veel mensen een beroep hebben gekozen waar ze, bij nader inzien, toch niet op hun plek zitten. Datzelfde geldt voor veel mbo-scholieren, al gaat het bij hen om een verkeerd gekozen opleiding. Dit leidt tot uitval. Allemaal problemen waar AB Vakwerk maar één oplossing voor ziet. Het oprichten van een eigen vakschool voor uitvallers en werkenden die een ander vak willen leren. Een vakschool die daarnaast inspeelt op de vraag bij bedrijven. ,,Vroeger had je praktijkscholen met leermeesters. Dat is dit ook. In groepjes krijgen cursisten les van een vakmeester die ze het vak leert. Al na drie weken gaan ze drie dagen per week aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. De overige dagen krijgen ze les van de leermeester.”

Leren door te doen

De AB Vakschool start dit jaar. De eerste die opengaat, richt zich op de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Daarna volgen agri & food en techniek. Tot en met 2022 opent AB Vakwerk nog vier vakscholen. ,,Omdat we in Friesland en Noord-Holland actief zijn, komen de vakscholen in beide provincies. In Grou en Spierdijk hebben we nu de AB Vakschool voor GWW. Zodra de coronacrisis achter de rug is, gaat het daar beginnen. Maar belangstellenden kunnen zich nu natuurlijk al aanmelden.”

‘Leren door te doen’, dat is het uitgangspunt van de AB Vakschool. Zoveel mogelijk praktijk, en alleen relevante theorie. Cursisten krijgen vanaf het begin betaald voor hun werk. ,,Ze komen bij AB Vakwerk onder contract, wij detacheren hen bij onze opdrachtgevers. Daarmee verbinden ze zich wel voor een bepaalde tijd aan ons, aangezien we in hen investeren. We doen dit vanuit sociaal maatschappelijk oogpunt, maar natuurlijk ook voor ons bedrijf.”

‘Impresario’

Het initiatief van een eigen vakschool sluit aan bij de nieuwe beweging die AB Vakwerk maakt: ,,We gaan van ‘regisseur van werk’ naar ‘impresario van medewerkers’. Als uitzendorganisatie maken we de match tussen vraag en aanbod. Nu zetten we de medewerker meer centraal. We kijken hoe we hem of haar verder kunnen opleiden en ontwikkelen, en laten hem of haar werken bij het bedrijf dat past. Dan komt het talent volledig tot zijn recht, waar zowel medewerker als bedrijf baat bij heeft.”

Meer informatie: abvakschool.nl

Marco Meijer op de kraan van de AB Vakschool.
Geplaatst op: 9 april 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.