De Spiegel: En toen viel het kwartje voor bouwbedrijf Broekman

De Spiegel: En toen viel het kwartje voor Broekman

Elke ondernemer kent ze: momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, iemand aan wie je je even kunt spiegelen. Aflevering 9 van De Spiegel: Hilco Broekman, eigenaar van bouwbedrijf Broekman in Nijensleek en houder van de titel Duurzaamste Bedrijf van Drenthe.

Ik zag hier een laadpaal voor de deur. Is dat tekenend voor je?

,,Ja, misschien wel. Wij rijden elektrisch en ik stel de paal ook ter beschikking aan andere stekkerrijders. Eerlijk gezegd heb ik er nooit bij stilgestaan dat dat bijzonder is of zo. Ik vind het gewoon logisch. Je ziet het natuurlijk steeds meer, maar wij zijn vaak wat vroeg met maatregelen die met duurzaamheid te maken hebben.’’

Hoe lang zijn jullie er al serieus mee bezig dan?

,,Dat begon in 1998. We kregen de opdracht een dubbelwoonhuis te bouwen in Tuk, geheel volgens de regelgeving in het nationaal pakket Duurzaam Bouwen. Dat was toen helemaal nieuw, zeker ook voor ons. We werden gedwongen alles tegen het licht te houden. De manier van bouwen, het materiaalgebruik, alles. Ik vond het een geweldige ervaring en toen viel al het kwartje dat Broekman die kant op moest.’’

Echt bekend werd je toch door de koloniewoningen in Frederiksoord…

,,Ja, dat was in wezen een mooi vervolg op dat project in Tuk. We hadden hoge ambities, wilden woningen zonder een enkele aansluiting. Dat is uiteindelijk niet gelukt, maar uiteindelijk werden ze wel energieneutraal. Het was een soort eyeopener voor ons. We maakten in een uitgebreid bouwteam zelf het concept en zochten er klanten bij. Dat is dus precies hoe we willen werken.’’

Nu komen we in de buurt van je voorbeeld?

,,Heb ik over nagedacht ja. Voor mij zijn dat Jan van Ginkel met Martijn Doorgeest en Folkert Jellersma met Mieke Kok. Dat zijn de heren en dames die me de opdracht gaven voor dat eerste duurzame project in Tuk. Ik heb er veel van geleerd. Over hoe je duurzaam bouwt, waar je op moet letten, welke subsidies er zijn. Belangrijker nog is dat het me ervan overtuigde dat wij een duurzaam bouwbedrijf moeten zijn, dat ons dat het meeste plezier geeft. Niet in de laatste plaats omdat klanten die een duurzaam huis willen laten bouwen veel prettiger in de omgang zijn dan klanten die puur voor de laagste prijs gaan.’’

Hoe zie je de invloed van die twee vandaag nog terug?

,,Ons hele streven naar duurzaamheid, maar ook naar de fijnste manier van werken, is bij hen begonnen. Dat was het eerste project, daar begon de koers. Vandaag de dag gaan we daar steeds verder mee. We zoeken nieuwe materialen om te isoleren bijvoorbeeld. We proberen dingen uit, we pionieren. Ik werk ook aan een droogstapelsysteem voor stenen, zodat een gevel geheel recyclebaar wordt. Maar wat echt het belangrijkst is, waar Jan van Ginkel met Martijn Doorgeest en Folkert Jellersma met Mieke Kok de eersten in waren, is dat we sindsdien steeds meer gelijkdenkenden om ons heen verzamelen. Niet alleen klanten, maar ook architecten, installateurs, noem maar op. Dat maakt het echt mooi.’’

Bouwbedrijf Broekman
Hilco Broekman (Bouwbedrijf Broekman) voor het huis waar duurzaam bouwen voor Broekman mee begon. Op balkon Folkert Jellersma, bewoner (en opdrachtgever voor de bouw destijds) van het huis. Foto: Pepijn van den Broeke.

Lees ook de vorige editie van De Spiegel:

De Spiegel: Komen en gaan als de wijzers van een klok
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 26 maart 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.