HIND: Verenfabriek Globe laat hartpatiënt ’s avonds alleen werken

HIND: Verenfabriek Globe laat hartpatiënt ’s avonds alleen werken

Hoe Ist Nou Dan (HIND)

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien. Hoe Maakt U Het is daarom tijdelijk Hoe Ist Nou Dan. Dit keer: verenfabriek Globe.

Met miljoenen rollen ze jaarlijks bij Globe in Coevorden van de band: veren. Van minuscule exemplaren tot grote jongens. Trekveren, drukveren, stempelveren, borgveren, torsieveren, bladveren, beschermveren. Corona heeft de productie nog bepaald niet stilgelegd, maar is wel een bedreiging.

,,We hebben het ergste nog niet gehad’’, weet mede-eigenaar Richard Holscher van verenfabriek Globe. ,,Onze veren zitten in producten die grotendeels al gemaakt zijn. Er kan een moment komen dat die productie spaak gaat lopen. Dat zie je nu al met de aanvoer vanuit China. Voorlopig zijn onze veren nog hard nodig. Maar ik kan de toekomst natuurlijk niet voorspellen.’’

In 2008 merkte verenfabriek Globe de crisis ook pas later

De ongeveer 600 klanten die verenfabriek Globe belevert, zeggen nog weinig bestellingen af. Of het verschuift wat. Europese producten die veren behoeven nemen de plek in van Aziatische apparaatjes, meubelstukken, medische apparatuur en noem maar op. Want je kunt het zo gek niet verzinnen, of er zit wel een type veer in.

Globe heeft bovendien een aantal dingen mee. De enorme verscheidenheid aan veren en draadproducten die er gemaakt worden, zorgen voor een klantenkring uit diverse sectoren. De speciale veren en andere producten die het bedrijf maakt, zijn hoegenaamd nergens anders te krijgen.

Toch kan het best wel eens wat minder worden op (korte) termijn. ,,Bij de crisis in 2008 was het ook zo’’, zegt Holscher. ,,Toen veel bedrijven al diep in het rood zaten, merkten wij er nog weinig van. Ik sluit niet uit dat dat nu weer precies zo gaat en dat wij later nog een klap krijgen. Dan hoop ik dat de steun vanuit de overheid goed genoeg is.’’

Zolang de productie in Coevorden gewoon doorgaat, blijven de manschappen er aan het werk. Twintig zijn dat er. ,,Wie thuis kan werken, doet dat. Het kantoor is dus overdag meestal leeg. In de fabriek is dat wat anders natuurlijk. Daar moeten onze mensen gewoon zijn. Wat we kunnen, doen we. Zo veel mogelijk afstand houden, zo vaak mogelijk handen wassen. Wie een kuchje heeft, moet thuisblijven.’’

‘Geen zorgen, wel spannend’

Helemaal risicovrij door het leven gaan is een illusie. ,,Maar wij hebben het er met zijn allen wel over hoe we de risico’s zo veel mogelijk beperken natuurlijk. We moeten niet hebben dat het virus zich hier verspreidt. Als ik dan op televisie zie hoe mensen massaal op markten lopen of de natuur ingaan, dan denk ik: dat is bijna uitlokking. Dan doen we het hier veel beter.’’

Richard Holscher en zijn compagnon Richard Mink van Globe in Coevorden

De werkvoorbereider van Globe heeft een speciale regeling. Hij is hartpatiënt. ,,Hij komt ’s avonds op kantoor, als de hele fabriek leeg is. Daar bereidt hij de hele productie voor de volgende dag voor. Machines instellen, instructies schrijven. Dat werkt perfect.’’

Je moet in deze tijden roeien met de riemen die je hebt. Eén van die riemen is het optimisme van Richard Holscher en zijn compagnon Richard Mink. ,,Weet je, het zijn geen leuke tijden. Maar wij zitten in een tak van sport waarvan er niet veel is. Onze producten zijn en blijven nodig. Ons zorgen maken heeft niet zo veel zin. Dat wil niet zeggen dat we het niet spannend vinden natuurlijk. We zien het wel.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 24 maart 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht