Fonds Nieuwe Doen, aflevering 1: KAW in Groningen

Fonds Nieuwe Doen, aflevering 1: KAW in Groningen

In deze serie interviewen we ondernemers wier project in de provincie Groningen mede-mogelijk werd gemaakt dankzij een lening van Fonds Nieuwe Doen. Deze keer: Henk Kieft van KAW, een bedrijf bestaande uit architecten en woningadviseurs.

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus is de publicatie van de vier overige artikelen uit deze serie, die vanaf maandag 16 maart zouden verschijnen, uitgesteld.

Wat is het Fonds Nieuwe Doen? Lees het hier:

Fonds Nieuwe Doen: voor ondernemers met ambitieuze projecten

Kieft begon een kleinschalig thuis voor mensen met dementie, in monumentaal pand De Wenakker in Groningen en deed daarvoor een beroep op het zorgfonds van Fonds Nieuwe Doen (FND).

Wil je eens wat vertellen over je project?

,,Dit initiatief kwam tot stand door een samenwerking tussen mijzelf en twee ondernemers in het Noorden, Hanni van den Broek, directeur comfortzorg in Heerenveen en Alfred Boskma, interimmanager in de zorg. We wilden een thuis voor dementerenden dat kleinschaliger en persoonlijker is dan de tehuizen die al bestaan. Ons tehuis, Het Buytenhuis, heeft plek voor vijftien mensen en ligt in een prachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg te Groningen. Het is bedoeld voor mensen met zware dementie; mensen die niet meer thuis kunnen wonen en specialistische hulp nodig hebben.

,,Zo’n klein, persoonlijk tehuis is redelijk uniek, zeker in het Noorden. In de Randstad heb je meer van dit soort initatieven, maar in het Noorden bijna niet. We hebben er lang over gedaan om dit op te zetten: het is écht het ontwikkelen van niets naar iets. In het najaar van 2019 gingen we open en we hebben momenteel dertien huurders.”

Waarom ben je dit project begonnen?

,,Hier in de stad zijn grote wachtlijsten voor een plek in een tehuis. Er is schaarste. Waar het bij andere tehuizen vooral om de schaal en de efficiëntie gaat, wilden wij echt iets persoonlijks ontwikkelen voor mensen met dementie. Die zitten toch in het meest kwetsbare deel van hun leven. En de mensen die nu bij ons aankloppen zijn of wanhopig op zoek naar een plek omdat ze die niet kunnen vinden, of kiezen bewust voor deze kleinschalige aanpak. En daarnaast zitten we volop in de vergrijzing, en is dementie een groot vraagstuk in de samenleving. Het Buytenhuis is daarom een antwoord op een maatschappelijk probleem.”

Waarom besloot je bij Fonds Nieuwe Doen aan te kloppen?

,,Het is een kostbaar project met een behoorlijke financieringsvraag. De Rabobank in Leek heeft ons goed geholpen na te denken over de financiering. Waar dat vandaan zou kunnen komen. Zij kwamen met het voorstel om bij FND aan te kloppen, en heeft geholpen contact met ze te leggen. Uiteindelijk kwam de financiering uit meerdere bronnen: van onszelf, de Rabobank, Triade van het UMCG waarmee we samenwerken, het landelijk Restauratiefonds omdat het pand een rijksmonument is en FND.”

Hoe verliep het aanvraagproces bij Fonds Nieuwe Doen?

,,Soepel. Ze vroegen uiteraard om een aantal zekerheden, want je legt niet zomaar grote bedragen neer. Dus ze waren kritisch op wat we aanleverden, en vroegen naar de taxaties van het pand, ook na de verbouwing en ons bedrijfsmodel. Ook keken ze naar of het in hun eigen  zorgfonds paste, en wat nou de maatschappelijke meerwaarde is van zo’n tehuis.”

Welke tip geef je andere ondernemers die aanspraak willen maken op het Fonds Nieuwe Doen?

,,Bereid je goed voor op het gesprek met FND, heb je zaken op orde. Dat hadden wij op dat moment op orde: we waren immers al een tijdje bezig en hadden een behoorlijk uitgebreid financieel verhaal. Dat heeft geholpen om vrij snel met elkaar stappen te zetten. We hebben FND leren kennen als een partner die het gewoon goed oppakt. Dat moet je dus zelf ook laten zien.”

KAW
Henk Kieft op de trap van het kantoor van KAW in Groningen. Foto: Jan Willem van Vliet.
Wigger Brouwer (Journalist)

Wigger Brouwer (Journalist)

Geplaatst op: 9 maart 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.