[BRANDED] Groene Waterstof Booster; de doorbraak van groene waterstof

[BRANDED] Groene Waterstof Booster; de doorbraak van groene waterstof

”Als we de energietransitie willen versnellen, is een allesomvattende aanpak noodzakelijk.” Lector Waterstof toepassingen Jan-Jaap Aué van de Hanzehogeschool Groningen wil met de Groene Waterstof Booster een open innovatie omgeving neerzetten op EnTranCe, de energieproeftuin van Noord-Nederland. De Groene Waterstof Booster is voor iedereen die groene waterstof ziet als betekenisvolle doorbraaktechnologie.

„Nederland staat bijna onderaan in het Europese rijtje van energietransitie. Tegelijkertijd schieten hier de initiatieven van bedrijven uit de grond en is er grote behoefte die transitie te versnellen. Daarom zijn we in september gestart met de Groene Waterstof Booster, een innovatieve, veilige en praktische proeftuin voor het bedrijfsleven, onderwijs en overheden. Bij mkb-bedrijven zie je prachtige ideeën, maar ze missen vaak de capaciteit om verder te komen en er zijn veel vragen. Met de Groene Waterstof Booster brengen we partijen bij elkaar: samen leren, elkaar versterken. Het is een groeiend netwerk van allerlei mensen die hun bijdrage willen leveren aan de groene waterstofeconomie als onderdeel van de noodzakelijke versnelling van de energietransitie.”

Jan-Jaap Aué van de Hanzehogeschool is gespecialiseerd in de ontwikkeling van waterstoftoepassingen en tevens directeur van EnTranCe, Centre of Expertise Energy. „We hebben technologische en maatschappelijke innovatie nodig, want de energietransitie vergt veel van alle onderdelen van ons leven. Groene, duurzaam geproduceerde waterstof kan een belangrijke rol spelen in de opslag en het beschikbaar maken van schone energie. Dat gaat veel verder dan een paar zonnepanelen op je dak, hoe nuttig die ook zijn.”

„Industrie, landbouw, mobiliteit en de warmtevraag voor de bebouwde omgeving vragen veel meer dan zon- en windenergie kunnen bieden. Een interdisciplinaire aanpak is noodzakelijk, ook als het gaat om waterstof en het vergroenen daarvan. Innovaties in techniek en technologie, maar zeker ook in denken en de praktische kant. Mooi een CV thuis op waterstof, maar het mag nog niet. Hoe gaan we om met waterstof in de wijk? En: de rijksoverheid vraagt zich nog steeds af wat waterstof toevoegt. Terwijl we traditioneel een aardgasland zijn, met veel kennis en kunde en een fijnmazige gasinfrastructuur. We liepen internationaal voor in aardgas, we stappen er als eerste vanaf. Afscheid van fossiel betekent kansen voor groene waterstof, voor biogas. Het noorden met z’n grote kennis op gasgebied is niet voor niets erkend als Europese Groene Waterstof Regio.”

„De vraag in welke maatschappij we willen leven, betekent de vraag stellen of en hoe je iedereen meeneemt. Transitie kan enorme impact hebben, kijk naar de windmolendiscussie in Veendam. Ik denk dat het lokale de sleutel kan zijn. We moeten onszelf blijven afvragen, welk probleem we willen oplossen en wat een idee of project bijdraagt. Grote maatschappelijke vragen terugbrengen tot lokaal: wat kun jij doen, wat betekent het hier voor de arbeidsmarkt, voor het onderwijs? Ook dat is de Groene Waterstof Booster: studenten enthousiast maken en de transitie voor de omgeving inzichtelijk maken. Eén keer in de maand houden we een Open Huis, voor iedereen die mee wil denken aan oplossingen. Doe mee en denk mee in groene waterstof.”

EnTranCe

Geplaatst op: 5 maart 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.