Vindicat wil ‘student innovation center’ openen voor startups aan Nieuwe Markt in Groningen

Vindicat wil ‘student innovation center’ openen voor startups aan Nieuwe Markt in Groningen

Vindicat wil een nieuw student innovation center voor startups openen aan de Nieuwe Markt in de stad Groningen, in een monumentaal pand dat in het bezit is van de studentenvereniging. In het centrum zullen studentenstartups zich kunnen vestigen. Wij spreken Ruben Petit, mede-initiatiefnemer vanuit Vindicat.

Wat wordt het student innovation center precies?

,,In de garage onder het gebouw moet een koffiecafé komen. Daar kun je koffie drinken, en in de namiddag en avond kun je er lezingen houden. Ook is er een verdieping met vergaderruimtes, en op de zolder een plek om te werken, voor ongeveer twintig man. Als startups willen, kunnen ze begeleiding krijgen. Vanuit ons netwerk of het netwerk van de RUG zoeken we dan iemand die de startups wil helpen. Het idee is nu om per drie of vier maanden een selectie te maken van startups die er gedurende die periode kunnen zitten. Maar even een kleine kanttekening: het is nog niet zeker of het er komt. We hebben het kostenplaatje nog niet klaar, en moeten nog op zoek naar financiering.”

Lees ook:

Almanapp bouwt Tinder voor congressen

Waarom doet Vindicat iets met ondernemerschap en startups?

,,Ondernemerschap is een van de hoofdpijlers van ons lustrum dit jaar. We zien dat onder onze leden best wat ondernemingen ontstaan, maar dat die uiteindelijk allemaal naar de Randstad vertrekken. Daarom is dit initiatief er, om ervoor te zorgen dat je tijdens je studententijd iets kan bijdragen aan Groningen, qua ondernemerschap. Daarnaast zagen we dat studentenstartups die er komen, vaak weinig contact met elkaar hebben: ze lopen vaak langs elkaar heen. Het innovation center is daarom bedoeld voor ondernemers die een stapje verder willen met hun bedrijf en in contact willen komen met andere startups.”

Mogen alleen studentenondernemers erin, of ook anderen?

,,We weten het nog niet helemaal zeker. Het kan zomaar zijn dat we zeggen: we maken een selectie, en de beste startups mogen erin. Maar omdat we samenwerken met de RUG en de Hanzehogeschool, richten we ons wel op studentenondernemingen. We willen wel graag mensen van rond de studentenleeftijd. En zo kleinschalig mogelijk, we willen geen bedrijven die al gegroeid zijn. Maar die mogen natuurlijk wel komen als er bijvoorbeeld een bekende spreker komt.”

Wanneer gaat het innovation center open?

,,Dat durf ik nog niet te zeggen. De architect is net geweest, en zoals ik al eerder zei moeten we nog kijken hoeveel het allemaal gaat kosten. Het is een monumentaal pand, dat is ook altijd net wat lastiger. Zodra het kostenplaatje klaar is, gaan we op zoek naar financiering. We hebben wel al wat lijntjes uit staan, maar ik noem liever nog geen namen, want we willen ons nog niet meteen binden.”

,,Op 11 juli is wel de conceptopening. Dan is ook de opening van het lustrum in de Martinikerk, dat zit ernaast. Iedereen die dat wil mag dan komen kijken hoe het innovation center gaat worden. De verbouwing is dan nog niet klaar, maar we gaan alles op alles zetten om zoveel mogelijk klaar te hebben.”

‘Een initiatief als dit kan helpen jonge mensen hier te houden’

Lusanne Tehupuring van Founded in Groningen vindt het een goed initiatief van Vindicat: ,,Ik kan er alleen maar blij mee zijn dat een grote vereniging zo’n initiatief neemt. Veel jonge mensen trekken inderdaad weg uit de regio, en zo’n initiatief als dit kan helpen ze hier te houden. En er zit ook nog niet heel veel in de stad, behalve het Launch Cafe en het Handelshuis dat er binnenkort komt.”

,,Maar het moet niet alleen een broedplaats worden waar je alleen met gelijkgestemde ondernemers zit. Er moet daadwerkelijke begeleiding zijn.  Als Vindicat dat goed aanpakt, dan kan dat werken. In hun alumnibestand zit heel veel kennis. Het zou mooi zijn als ze wat teruggeven aan de regio Groningen door jonge ondernemers te begeleiden. Want je kunt een startup wel laten aanmodderen, maar je kunt ze beter gaan helpen, zodat dit een regio wordt waar startups maximaal kunnen groeien.”

Geplaatst op: 4 maart 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.