Fibremax maakt ijzersterke en lichtgewicht aramidekabels

Fibremax maakt ijzersterke en lichtgewicht aramidekabels

Ondernemer Rinze van der Schuit is de oprichter van Fibremax in Joure: producent van industriële kunststof aramide en carbon kabels. De lichte, maar ijzersterke kabels van het bedrijf worden wereldwijd gebruikt.

Het verankeren van enorme windmolens en olieplatforms op zee. De ankerkabels van Fibremax doen dienst om ze vast te zetten aan de bodem. Ze zijn 100 tot 150 meter lang, met een diameter van 25 centimeter. ,,Die kabels zijn zo sterk dat ze wel negen vliegtuigen kunnen tillen,” vertelt Van der Schuit aan Dagblad van het Noorden.

Lees ook:

NortH2: groene waterstof dankzij windturbines op de Noordzee

Fibremaxkabels: sterk als staal

De kabels zijn zo sterk vanwege een bepaalde productiemethode die leunt op ‘endless winding’. Van der Schuit bedacht de methode zelf. De kunststofvezels gaan in een machine en draaien rond. Na dat proces zijn ze net zo sterk als staal, en zo flexibel als touw. Met maar een tiende van het gewicht van staal.

Het gaat Fibremax inmiddels voor de wind. Na de oprichting in 2008 kwam de crisis, en was het moeilijk klandizie te vinden. Maar in 2013 kwam Liebherr, de grootste hijskranenfabrikant ter wereld. Daarna ging het balletje rollen. ,,Ik kreeg eens een blanco checque,” vertelt Van der Schuit tegen Dagblad van het Noorden. ,,Maar ik wilde mijn bedrijf niet verkopen. Ons avontuur was net begonnen.”

Benieuwd naar het hele verhaal over Rinze van der Schuit en Fibremax? Lees dan het artikel van de Leeuwarder Courant hier.

Foto: Shaun Dakin, Unsplash.

Geplaatst op: 4 maart 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.