NortH2: groene waterstof dankzij windturbines op de Noordzee

NortH2: groene waterstof dankzij windturbines op de Noordzee


De Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland beginnen NortH2: een waterstofproject in het Noorden. Een megawindpark op de Noordzee moet de gewenste hoeveelheid stroom (3 tot 4 gigawatt in 2030) opwekken. De inzet op waterstof is bedoeld om de industrie te verduurzamen en de doelstellingen van het Klimaatakkoord te halen.

Lees ook:

De motor is gestart: waterstof is in opkomst in het Noorden

De megawindparken in de Noordzee moeten uiteindelijk uitgroeien tot een capaciteit van tien gigawatt in 2040. Dat is genoeg elektriciteit voor 12,5 miljoen Nederlandse huishoudens. De eerste windturbines kunnen in 2027 gereed zijn voor de productie van waterstof.

De waterstofproductie van NortH2 vindt eerst in de Eemshaven plaats, en later misschien ook op de Noordzee. De bedrijven verwachten in 2040 ongeveer 800.000 ton waterstof te produceren. De industrie gebruikt al waterstof, maar dat is nu nog vaak geproduceerd met aardgas.

Grote ambities bij NortH2

De ambities van het initiatief zijn hoog. Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland: ,,We zetten hier met elkaar een ambitie neer die Nederland wereldwijd in de koplopersgroep plaatst op het gebied van waterstof. Bovendien draagt het bij aan het behalen van de doelstellingen van het Nederlandse Klimaatakkoord.”

Later in 2020 is naar verwachting de start van NortH2. Dan begint de haalbaarheidsstudie. Als daaruit komt dat het project inderdaad haalbaar is, dan verwachten de bedrijven hun eerste waterstof in 2027 te produceren. Het project heeft steun van de provincie Groningen, maar de bedrijven gaan nog op zoek naar meer partners om het te kunnen realiseren.

Geplaatst op: 28 februari 2020

[GA TERUG]

Er is 1 reactie:

J.G.Hensen

Monday 7 December 2020 om 12:02

Wat zijn de kansen om met aardwarmte ook te komen tot H2? Hoeveel verlies zit in de omzetting naar elektrische energie om het daarna weer omtezetten naar chemische energie? Waar kan ik vinden de nieuwe technieken om H2 te produceren?

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.