Thap van der Veen van NightCyclus wint Pitch Please 2020

Thap van der Veen van NightCyclus wint Pitch Please 2020

De twintigjarige Thap van der Veen wint de pitchwedstrijd Pitch Please 2020 van De Noorderlingen. De jury prees hem onder meer om de schaalbaarheid van zijn idee. Maar ook om zijn ondernemerschap al op jonge leeftijd. “Hier staat een echte ondernemer,” liet de jury weten.

Thap van der Veen staat zelfverzekerd op het podium en houdt opvallend kalm maar ook overtuigend zijn pitch voor het publiek in het Martiniplaza Theater. Zijn bedrijf ontwikkelde de app NightCyclus, waarmee je het uitgaansleven van de stad Groningen kunt verkennen. Er is een overzicht van alle uitgaansgelegenheden in Groningen. Daarnaast kan je vrienden toevoegen en ze laten weten dat je uitgaat.

In de toekomst komen er nog twee functies bij. Een soort find-my-friends-functie waardoor je je vrienden terug kunt vinden als je ze kwijt bent. En er komt een soort noodknop waarmee je je vrienden kunt vertellen dat het niet zo goed met je gaat.

De Noorderlingen

Pitch Please is onderdeel van De Noorderlingen, een programma van NHL Stenden, Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool. Het is een ondernemersminor, bedoeld voor studenten die tijdens hun studie al een bedrijf beginnen. Volgens Eelco Bakker, directeur van De Noorderlingen, is het als ondersteuning bedoeld voor ondernemende studenten: ,,We willen ze uit het onderwijs halen en helpen hun bedrijf sneller te laten groeien, ze meer te leren en minder fouten te laten maken.” Pitch Please noemt hij ,,een feestelijke afsluiting”, vooral bedoeld om de studenten die hard hebben gewerkt een podium te geven om zich te laten zien.

Lees ook:

Leren ondernemen in de minor De Noorderlingen

Het programma bestaat sinds 2013. Bakker zag de deelnemende studenten sindsdien groeien. In aantallen (Het begon met tien per half jaar, nu zijn dat er 25), maar ook in kwaliteit. Bakker: “Elk jaar worden de studenten weer beter, en de pitches ook. Er loopt veel potentie rond tussen de studenten, maar je moet ze wel weten te vinden.”

Goede pitches bij Pitch Please

Die kwaliteit is te zien bij de deelnemende studenten. De pitches zijn gelikt, vol zelfvertrouwen gebracht en op een enkele hapering of vergeten stukje tekst na, foutloos. Anouk van der Veen (20) van Buro Social vertelt dat tijdens ze De Noorderlingen vooral meer zelfvertrouwen heeft gekregen in zichzelf als ondernemer. En dat is te zien: ze beantwoordt de kritische vragen van de jury zonder enige moeite.

Lees ook:

Pitchers bekend voor verbale strijd tijdens Pitch Please 2020

Maar Thap van der Veen stak er bovenuit, vindt de jury. Jurylid Henriëtte Veenstra prijst hem om het business model van Night Cyclus. ,,Het is een schaalbaar model,” legt ze uit. ,,Hij begint in Groningen met alle kroegen hier, en pas als het goed werkt en aanslaat, breidt hij uit.” Daarnaast is ze erg positief over Van der Veen zelf: ,,Hier staat een echte ondernemer, het komt echt uit z’n hart. Hij is zelf naar al die kroegen in Groningen geweest, heeft het contact gezocht. Hij is niet blijven afwachten, maar is het gewoon gaan doen.”

Gratis bier

Thap van der Veen presenteert zich ook als een echte ondernemer, en ondanks zijn twintig jaar blijft hij kalm onder alle aandacht. Hij beantwoordt vragen alsof hij al jaren journalisten te woord staat, en heeft goede antwoorden paraat, overtuigd als hij is van zijn eigen idee en product. Ruimte en rust voor een grapje is er ook: ,,In de kroeg zeg ik altijd: ‘hoi, ik ben Thap’. Als ik dan aan de barman bewijs dat ik echt Thap heet, dan krijg ik altijd gratis bier.”

Hij heeft veel geleerd van het programma De Noorderlingen, vertelt Van der Veen. ,,Je wordt echt gepusht om iets te doen, iets te ondernemen. En je krijgt veel reflectie vanuit de groep. Als we een test draaiden, kregen we veel feedback van andere. Zo deel je de kennis met elkaar.”

De prijs is voor hem en zijn team vooral bevestiging dat ze op de goede weg zijn. ,,Het is een bevestiging dat wat je hebt verteld, dat daar wat in zit, dat je daarmee waarde kunt brengen in de markt.” Zegt Mark Overeem van NightCyclus. ,,We gaan nu een belangrijke fase in. Wat we nu hebben is een prototype, en nu moeten we gaan bewijzen dat het gebruikt kan worden.”

Van der Veen heeft nog een tip voor beginnende ondernemers . “Veel boeken lezen. Ik heb er zelf al vijftig gelezen. Goede tips zijn Think and Grow Rich van Napoleon Hill en This is Marketing van Seth Godin. Oh, en The Lean Startup van Eric Ries, dat is ook een goeie.”

Foto: Thap van der Veen tijdens zijn pitch. Foto van De Noorderlingen.

Geplaatst op: 31 januari 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.