HMUH: Smederij De Boer in Donkerbroek maakt alles van metaal

HMUH: Smederij De Boer in Donkerbroek maakt alles van metaal

Hoe Maakt U Het (HMUH): Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar Noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Grote spanten voor de bouw van loodsen en stallen, stalen skeletten van vakantiechalets, rvs-kaders voor in koeienverblijven, stalen portalen voor de woningbouw. Bij smederij De Boer in Donkerbroek rollen heel wat verschillende producten van de band. ,,Alles van metaal eigenlijk, we verwerken ongeveer honderd ton per jaar’’, aldus Jochem de Boer.

De Boer is een echte self made man. Dat is overal om hem heen te zien. Zijn woonhuis bouwde hij vanaf het casco zelf af. De werkplaats waarin de smederij zit, vervaardigde hij van A tot Z, net als de laatste uitbreiding, een extra loods voor opslag.

Boerenzoon

Aannemers zijn de belangrijkste klanten van De Boer. ,,Zowel in de woningbouw als in de agrarische wereld. Dat is veel terugkerend werk. Kijk, dit is een raam van rvs waarin een vloer komt waar koeien op liggen. Heb ik er al wel honderd van gemaakt. Maar ik maak ook allerlei eenmalige dingen. Frames voor schuurtjes, klein constructiewerk.’’

Dat doet Jochem de Boer vooral zelf. Een paar dagen per week huurt hij iemand in die vooral veel zaagt en gaten boort. Bij grotere drukte komen daar extra mensen bij. ,,Ik wil de vaart er vooral in houden, zodat ik snel kan leveren. Meestal is de volgorde: constructie-opdracht, tekenen, platen zagen en boren, lassen. Als ik dat allemaal zelf moet doen, is dat niet altijd handig.’’

Smederij De Boer
Jochem de Boer aan het werk in zijn smederij. Foto: Jean-Paul Taffijn.

Hij kan het wel allemaal zelf. Als boerenzoon kluste hij al alles in en uit elkaar wat hij voor zijn voeten kreeg. Hij begon ooit als bijbaantje in de tankbouw voor de gas- en olie-industrie. ,,Dat was van alles. Lassen, constructiewerk, tekenen. Toen het bedrijf groter werd, was ik op den duur bijna alleen nog maar aan het tekenen, en dat is niet mijn passie.’’

Organische groei

De Boer stapte over naar een producent van melkrobots, waar hij monteur werd. ,,Ik merkte dat ik als een van de weinige rvs kon lassen. Op die basis ben ik langzamerhand voor mezelf gaan werken, in de garage achter mijn huis. Eerst nog met de melkrobotproducent als enige klant, maar het breidde uit.’’

Zes jaar geleden kocht hij de bouwgrond in Donkerbroek waar hij nog altijd gevestigd is. ,,Ik houd niet van geld lenen bij de bank, dus de groei ging organisch. Het begon met oude gereedschappen, in de loop van de jaren investeerde ik in steeds betere machines.’’

Foto: Jean-Paul Taffijn.

De belangrijkste daarvan nu is waarschijnlijk de lasersnijder. ,,Topmachine, die ik zelf helemaal heb aangepast. Hij gaat aan het werk, terwijl ik andere dingen kan doen. Het heeft me ook wat nieuwe klanten opgeleverd. Altijd via-via. Op zeker moment weten mensen wel wat je hebt en kunt.’’

Zoals bijvoorbeeld dat De Boer álle soorten metaal verwerkt, en dat hij platen tot wel 20 mm haarscherp kan snijden met zijn machine. En ook dat hij niet alleen nieuwe dingen maakt, maar ook repareert, al dan niet op locatie. Zelf smeden gebeurt trouwens niet in de smederij. Vuurwerk is er genoeg, dankzij de lasersnijder en de lasapparaten.

De vorige HMUH gemist?

HMUH: ‘Warmhoudzak’ van Belieff is zeker niet alleen voor dug-out
Geplaatst op: 17 december 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.