Bioclear Earth maakt beton met bacteriën in plaats van cement

Bioclear Earth maakt beton met bacteriën in plaats van cement

Bacteriën helpen ons eten te verteren en compost maken. Maar ze blijken ook behulpzaam bij het maken van beton. Bij Bioclear Earth in Groningen werken ze aan deze nieuwe soort beton: met grind en zand, maar geen cement: die taak is overgenomen door bacteriën.

Beton met bacteriën in plaats van cement door aan een massa van bacteriën, zand en grind steeds meer bacteriën toe te voegen. Akkelien Jansen van Bioclear Earth legt het uit tegen Dagblad van het Noorden:
“Die bacteriën kitten het grind en zand aan elkaar. Ze produceren calciet, met veel calciumcarbonaat, en dat heeft een effect dat vergelijkbaar is met cement.” En die chemische reactie geeft een relatief stevige verbinding.

Minder CO2-uitstoot

Beton gemaakt met bacteriën heeft een groot voordeel: de productie stoot veel minder CO2 uit dan die van normaal beton. Cementproductie zorgt namelijk wereldwijd voor 9% van de uitstoot. Met het nieuwe proces zou dat voor een deel wegvallen.

Benieuwd naar het hele verhaal over het levende beton? Lees het hele artikel van Dagblad van het Noorden, geschreven door Bouke Nielsen, hier.

Geplaatst op: 19 november 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.