dHealth Lab, ideale testomgeving voor digitale zorgproducten

dHealth Lab, ideale testomgeving voor digitale zorgproducten

PARTNERBIJDRAGEN | Digitalisering doet z’n intrede, ook in de gezondheidszorg. Tal van vernieuwende concepten en producten zijn beschikbaar. Maar zijn ze ook goed, voldoen ze aan vraag of behoefte, zijn ze geschikt voor kwetsbare doelgroepen? In het skillslab van de Hanzehogeschool Groningen staan zorgverleners, docenten en studenten klaar om te testen.

„Producten worden nog te weinig vanuit empathie ontwikkeld”, stelt Margreet Schurer. „Lost het een probleem op, voldoet het aan de vraag waarom het jou zou bewegen het te gebruiken?” Als programmamanager Digital Health van de Hanzehogeschool is ze onder meer verantwoordelijk voor de Leergang Technologie in Zorg en Welzijn die gegeven wordt in de inspirerende omgeving van de Health Hub Roden. Daarnaast is ze betrokken bij het project dHealth Lab, die het voor ondernemers mogelijk maakt om digitale producten in het begin van de ontwikkeling te testen in het skillslab.

Betrouwbaar en Veilig

In het skillslab werken bedrijven, studenten, onderzoekers, zorgprofessionals en eindgebruikers samen om digitale zorginnovaties te testen. Fouten worden door de simulatie in het skillslab vroegtijdig uit het product gehaald. Ook wordt helder waar de innovatie een oplossing voor biedt en weten we hoe deze in het zorgproces kan worden gebruikt. Dit vergroot de kans op een succesvolle implementatie en bespaart de ondernemer dure ontwikkelkosten.

“Er komen nu allerlei halffabricaten en producten op de markt waar mensen niet op zitten te wachten. Toch geven zorgorganisaties veel geld uit aan digitale innovaties. Maar voldoen die wel aan vraag of behoefte, werken ze naar behoren, zijn ze betrouwbaar en veilig? Bedenk dat het in de zorg enerzijds gaat om kwetsbare mensen en aan de
andere kant om doelmatigheid en efficiency. De vraag aan welke innovaties je je geld uitgeeft, is heel wezenlijk.”

„In dHealth Lab werken Hanzehogeschool, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Reconcept en Wildsea samen. Hierdoor zien we dat bedrijven sneller toegang krijgen tot het juiste netwerk, waardoor ze nuttige informatie of relevante tools ter beschikking krijgen. Met goede feedback en een sterker netwerk zijn deze bedrijven beter in staat om innovatieve producten in de markt te zetten en met behulp van dHealth Lab op te schalen.”

„De digitale zorg is nodig om in de toekomst zorgvragers nog naar behoren te kunnen helpen. De kracht van het Noorden is de bereidheid om samen te werken. Het is hoopvol te zien hoeveel goede initiatieven in het noorden plaatsvinden, daar moeten we mee doorgaan. Samen voor de zorg, de zorg voor samen.”

www.dhealth.nl

Geplaatst op: 12 november 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.