Toekomstgericht onderwijs

Toekomstgericht onderwijs

Bij binnenkomst in de TechHub, de gloednieuwe locatie van Drenthe College aan de Industrieweg in Assen, valt direct op dat het geen normale schoollokalen zijn. Het meubilair staat door elkaar, verplaatsbare wanden lijken willekeurig te zijn weggezet en een tv-scherm hangt met het beeld naar een hoek waar maar een handjevol stoelen staat. Moet de boel nog worden ingericht?

„Jazeker“, lacht Aad Oosterhof, Practor Zorg & (Sensor)Technologie van Drenthe College. „Maar dat doen de studenten zelf. En elke keer weer opnieuw wanneer ze hier les hebben. Niets wat hier staat heeft een vaste plek. De TechHub geeft studenten daarmee letterlijk de ruimte om creatief en innovatief te werken en denken. Vanuit die werkwijze houden studenten zich bezig met het ontwikkelen van technologische toepassingen voor de zorg.“

Slimme Technologie

„Slimme Technologie is erg actueel binnen de zorgsector. Niet alleen vanwege kostenoverweging, maar vooral om het welzijn van cliënten en ook de zorgmedewerkers te bevorderen”, aldus Oosterhof. „Daarnaast kunnen slimme toepassingen op den duur een bijdrage leveren aan de personeelstekorten in de zorg. Mbo en Hbo studenten vanuit allerlei disciplines gaan in de TechHub samen aan de slag met vragen van cliënten en zorgmedewerkers. Studenten worden vanaf dag één van hun opleiding getraind in het zoeken naar creatieve antwoorden op de essentiële vraag: wat kunnen we méér doen om de zorg kwalitatief structureel te verbeteren? Sleutelbegrip bij alle projecten is ‘samenwerking’. Samenwerking tussen Hbo en Mbo, tussen alle studierichtingen en alle niveaus, de zorgsector, het bedrijfsleven, overheden en andere onderwijsinstellingen.”

Sensoren

Een van de uitdagingen die vanuit de markt bij Drenthe College werd neergelegd, was de toepassing van méér sensortechnologie in de woningen van ouderen die langer thuis willen blijven wonen. Oosterhof: „De doelgroep was mensen die langer op zichzelf willen blijven wonen, met zo weinig mogelijk risico’s voor hun veiligheid. In nauwe samenwerking met twee woningbouwverenigingen zijn we in de gemeente Midden-Drenthe een pilot gestart in vijftig woningen voor het ontwikkelen en implementeren van slimme sensoren. Er zijn vier soorten sensoren geïnstalleerd: voor valdetectie, anti-inbraak, een paniek-knop en een rookmelder. Die sensoren zijn ook werkelijk geplaatst, omdat de gemeente Midden-Drenthe en de Veiligheidsregio Drenthe er ook het belang van in zagen. We hebben daarbij ook nauw samengewerkt met een leverancier van sensoren die begreep dat het ook een project moest zijn waar onze techniek- en zorgstudenten van leren.

Virtual Reality

Een ander project -waarbij ook wordt samengewerkt met het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek van de Hanzehogeschool Groningenis de specifiek voor de zorg ontwikkelde virtual reality content. „Hiermee bieden we cliënten die behandeling moeten ondergaan afleiding. Of brengen we bijvoorbeeld een stukje beleving in het leven van eenzame ouderen. Virtual reality brengt ze in elke wereld die ze wensen. Dat kan een rustiek landschap zijn, een mooie film of dierbare foto’s uit het familiealbum.“

Smart Industry

Naast de activiteiten vanuit het Practoraat start vanaf volgend schooljaar de nieuwe opleiding Smart Industry in de TechHub. De opleiding is een mix tussen ICT en techniek en richt zich op de nieuwe mogelijkheden die vanuit de ICT worden geboden. Oosterhof: „Denk hierbij aan cloud computing, Internet of Things en de robotisering van productie. De opleiding is een MBO niveau 4 opleiding, en richt zich op een student met een brede interesse in techniek en veel affiniteit met ICT.“

www.drenthecollege.nl

Geplaatst op: 11 november 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.