[BRANDED] ‘Cool Roof Coatings verduurzaamt zwarte daken’

[BRANDED] ‘Cool Roof Coatings verduurzaamt zwarte daken’

Een wit dak op je kantoor of bedrijfshal betekent 5-8 graden koeler binnen in de zomer en dat bespaart sterk op de energiekosten door een lagere koellast. Wie oog heeft voor rendement, hoort ook graag dat zonnepanelen op een sterk reflecterende witte ondergrond veel beter presteren dan op zwart. Nederland is toe aan witte daken. Paul Schubert van Cool Roof Coatings in Lelystad licht het toe.

Een groot deel van de Nederlandse daken van bedrijfsgebouwen, kantoren en instellingen bestaat uit fossiele materialen. Voor het grootste deel zijn dat de bekende zwarte bitumen of bij een kleiner aantal daken epdm, een samengesteld product van synthetische polymeren. Een van de nadelen van zwarte daken bij de stijgende temperaturen in ons land is, dat de kosten van het koelen van bedrijfsgebouwen sterk toenemen. Om het concreet te maken: op een zonnige dag kan een zwart dak 40 tot 50 graden warmer worden dan de buitentemperatuur zelf; die enorme opwarming zorgt er voor dat het ook binnen fors warmer wordt en er dus evenredig veel meer gekoeld moet worden. Bovendien neemt de arbeidsproductiviteit af bij een verhoogde binnentemperatuur.

Zou je datzelfde dak bedekken met een witte laag Cool Roof siliconen, dan is de temperatuurstijging van het dak slechts 5 tot 10 graden en hoef je binnen dus veel minder te koelen. Bijkomend voordeel is dat de mate waarin de dakbedekking krimpt en uitzet, ook veel minder is en dus gaat de dakbedekking langer mee.

Dubbelslag

,,Daken die wij behandelen met witte Cool Roof siliconen hebben veel voordelen, zeker als je ook nog overweegt zonnepanelen te plaatsen op je dak”, legt Paul Schubert van Cool Roof Coatings uit.

,,Het rendement van een zonnepaneel neemt sterk toe op een witte reflecterende ondergrond, zeker als je gebruik maakt van bifacial, oftewel dubbelzijdige zonnepanelen. Niet voor niets hebben we nu een onderzoek lopen bij TNO ECN om de effecten daarvan te bevestigen. Wij werken o.a. ook samen met CCE The Netherlands en hofleverancier Breedveld & Schröder die volledige SDE-trajecten begeleiden en zonnepanelen
installeren. Voor hun klanten is het dus zeer interessant om de slag naar een wit dak te maken alvorens de panelen geïnstalleerd worden, want dan maak je een dubbelslag, dat noem ik echt ontzorgen! Tevens kan een wit Cool Roof siliconendak sterk bijdragen aan de wettelijke verplichting per 1 januari 2023 van het verplichte Energielabel C voor kantoorgebouwen.”

Cool Roof Coatings is de officiële GE geautoriseerde installatiepartij in Nederland en is gespecialiseerd in het wit maken van zwarte bitumen, epdm en metalen daken. Het bedrijf in Lelystad maakt gebruik van de witte siliconenproducten van het Amerikaanse GE. ,,In de VS zijn witte daken heel gewoon, in een fors aantal steden is het zelfs verplicht gesteld via het Bouwbesluit. GE is de grootste leverancier van witte siliconen en heeft daar een goede reputatie in als één van de grootste bedrijven ter wereld en als uitvinder van siliconenproducten in 1960. Wij werken nauw met GE samen en dat kan makkelijk omdat de producten door GE ook in Nederland worden geproduceerd. Siliconen zijn ideaal als dakbedekking, omdat het een blijvend zeer elastisch materiaal is dat kan oprekken tot 542% zonder z’n werking te verliezen. Het is extreem goed bestand tegen hitte, UV en water, het is corrosiebestendig, het vergroot de brandwerendheid van beton, bitumen en epdm, het is waterdicht maar wel dampdoorlatend en je kunt volstaan met het aanbrengen van één laag. Als het nodig is dan brengen we eerst op oude bitumendaken een afdekkende laag aan, om te voorkomen dat olie blijft lekken uit het oude dak. De werking van bitumen of epdm wordt echter niet aangetast.”

Renoveren zonder slopen

Is een wit dak van Cool Roof siliconen dan beter dan een ander wit dak? ,,Je zou denken dat wit wit is, maar dat is niet zo. Het grote effect van
witte Cool Roof siliconen op een dak zit in de mate waarin het maximaal het zonlicht reflecteert. Zwart wit spuiten met siliconen heeft dus enorme voordelen, dus als je dak met bitumen of epdm is bedekt en aan renovatie en/of vervanging toe is, is dat het ideale moment. Nee, de bitumen of het epdm hoeft dus niet verwijderd te worden, het kan gewoon blijven liggen.” Welke impact heeft het voor m’n bedrijf als jullie langskomen? ,,Je hoeft er niets van te merken, het dak gaat niet open, er wordt volledig brandvrij gewerkt en wij zijn zelfvoorzienend. We hebben mobiele units met spuitinstallaties in vrachtwagens, we zetten een hoogwerker naast je pand en gaan onze gang. Na grondige reiniging en voorbereidingen conform GE richtlijnen, spuiten wij onder hoge druk van min. 300 bar, zodat het materiaal zich uitstekend hecht. We hoeven ook niets te slopen van het oude bitumendak, ook geen dakopstanden of doorvoeren, want de siliconenlaag hecht goed op alle droge materialen en naden. Het is daken renoveren zonder slopen en jij kunt binnen gewoon blijven doorwerken.”

Betrek het dak van je bedrijfspand in overweging van onderhoud en verduurzaming, benadrukt Paul Schubert. ,,Het klinkt heel simpel als we zeggen dat we zwart wit spuiten, maar het heeft een enorme impact. Het is complete dakrenovatie met de hoogste bewezen levensduur van meer dan 40 jaar en officiële GE fabrieksgarantie van minimaal 15 jaar, de kosten voor koeling nemen sterk af, binnen blijft het koel en tijdens de dakrenovatie kan het bedrijf gewoon doordraaien.” Nederland kan gerust aan het witte dak, want Cool Roof siliconen verduurzamen de oude bitumen.”

https://coolroofcoatings.nl/over-ons/

Geplaatst op: 11 oktober 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.