HMUH: Isoltrend is in Randstad bekender dan in Westerbork

HMUH: Isoltrend is in Randstad bekender dan in Westerbork

HMUH:

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar Noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Vloerisolatie met pur is lang niet zo effectief als isolatie met warmtereflecterende folie. Harry Hazenberg uit Westerbork weet dat al een hele tijd. Een jaar of vijf, zes geleden had hij eindelijk gevonden wat hij zocht: een folie die sterk genoeg is om aan zijn eisen te voldoen. Sindsdien groeit zijn bedrijf en product Isoltrend elk jaar hard.

Isoltrend isoleert beter

,,De cijfers zijn duidelijk. Isoltrend haalt een isolatie-efficiëntie van 97 procent. De oude methode met pur blijft op een derde daarvan steken ongeveer.’’ Steeds meer aannemers, isolatiebedrijven en particulieren ontdekken dat. Dagelijks vertrekken monteurs vanuit Westerbork met hun busjes vol materiaal om vloeren te isoleren. Op weg naar de Randstad meestal. ,,Daar zijn we bekender dan hier.’’

Lees ook:

HMUH – Isolatie op lastige plekken voor Heatprotec

Hazenberg zit al twintig jaar in het vak. Hij begon als monteur van isolatiemateriaal in opdracht van verschillende bedrijven. ,,Rond 2010 zag je wat folies op de markt komen. Ik was meteen onder de indruk van de isolatiewaarde die ze haalden, maar het spul was niet sterk genoeg. Het scheurde snel, ging na een tijd kapot.’’

Op zoek naar de juiste folie

Toch, wist hij, is folie de toekomst. Dus begon de zoektocht. Hazenberg vond een leverancier van het spul op basis van aluminium. Tegelijkertijd begon het experimenteren met de juiste wijze om van de folie doeltreffend isolatiemateriaal te maken. Hij bouwde zelf productietafels om zijn eigen eindproduct te maken, bestaande uit twee lagen folie en een tussenlaag.

,,De bovenkant houdt de warmte in het huis, de onderste laag beschermt tegen optrekkend vocht van onder.’’ Een proef in zijn testbank ziet er indrukwekkend uit. De bovenkant van de folie verwarmt hij met een lamp tot veertig graden. De onderkant wordt niet warmer dan twintig.

Isoltrend: een voorbeeld van de folie van het bedrijf uit Westerbork
De folie van Isoltrend

,,Je ziet dat in de nieuwbouw folies al een tijd gebruikt worden en steeds meer. Wij werken alleen in de na-isolatie. We gaan de kruipruimte in en bevestigen de folie onder de vloer. De reflecterende werking zorgt ervoor dat de warmte als het ware terug naar boven wordt gestuurd in plaats van dat het uitstraalt in de kruipruimte.’’

Isoltrend gaat het nog druk krijgen

Zelf is Hazenberg niet meer aan het monteren. Dagelijks draait de productie van het isolatiemateriaal. Elke dag ook vertrekken de monteurs het land in en nestelt hij zich achter zijn pc om offertes te maken en meer. ,,Het gaat goed, we hebben de tijd mee. De efficiëntie van folies wordt steeds bekender en isoleren zit natuurlijk ook in de lift. Toch denk ik dat we nog maar aan het begin staan van de echte drukte.’’

Het meeste van wat Isoltrend maakt, monteert het ook zelf. ,,Maar we verkopen ook wel aan andere verwerkers van isolatiemateriaal. De bedrijfsmissie is om een maximale bijdrage aan de CO2-reductie te leveren. Bij alle aanvragen en kansen heb ik die missie in het achterhoofd. Dan komt de omzet er vanzelf achteraan.’’

Continu zoekt Hazenberg naar nieuwe ideeën, nieuwe producten. ,,Dat moet, vind ik. Als er iets beters op de markt komt, dan wil ik dat weten. Ik bestel dingen, krijg wel eens wat en test alles hier. Maar voorlopig ben ik nog niets beters tegengekomen dan wij zelf maken.’’

De vorige HMUH gemist?

HMUH: Bij cilinderbouwer FlexHydro draait het om lol
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 24 september 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.