HMUH: Bij cilinderbouwer FlexHydro draait het om lol

HMUH: Bij cilinderbouwer FlexHydro draait het om lol

We kennen ze allemaal van kiepwagens, maar ze zitten werkelijk overal. In machines, in auto’s, schepen, boorplatforms, kermisattracties, agrarische apparaten, tot aan massagetafels; op de gekste plekken vind je hydraulische cilinders. Bij FlexHydro in Winschoten maken ze die, van vuistgrote exemplaren tot meterslange reuzen.

HMUH:

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. De rubriek Hoe Maakt U Het? toont bedrijven waar Noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Vaak weet ik zelf helemaal niet waar onze cilinders in terecht komen’’, vertelt directeur-eigenaar Romke Groeneveld. ,,Wij leveren vaak aan hydrauliekbedrijven, die vervolgens hun hele systemen verkopen aan andere industrieën. Onze cilinders zijn daar onderdeel van. Af en toe ontdek je zo de gekste dingen. Bijvoorbeeld dat onze cilinders naar China gaan, waar ze in grote baggerschepen worden verwerkt die vervolgens weer naar Nederland komen.’’

FlexHydro maakt 9000 cilinders per jaar

In Winschoten werken 17 man in de werkplaats om jaarlijks tussen de 8000 en 9000 cilinders af te leveren. In alle soorten en maten, van staal of rvs, gespoten of niet. ,,Dat is onze kracht, de flexibiliteit. Daarom heb ik de laatste jaren ook steeds meer werk teruggehaald dat we eerder uitbesteedden. Zodat we sneller kunnen leveren en zelf de kwaliteit in de gaten kunnen houden.’’

Directeur Romke Groeneveld bij FlexHydro in Winschoten.

Groeneveld ziet er niet uit als een typische directeur. Hij draagt hetzelfde bedrijfs-T-shirt als zijn manschappen en loopt op veiligheidsklompen. ,,Ja, zo ben ik gewoon. Als mensen me vragen wat ik voor de kost doen, zeg ik altijd dat ik bij een cilinderbedrijf werk. Punt. Dat komt: ik werk hier al 29 jaar, kwam binnenlopen als servicemonteur. Daarna was ik monteur, baliemedewerker, calculator, werkvoorbereider en uiteindelijk bedrijfsleider. Toen de toenmalige eigenaar wilde verkopen, heb ik mijn interesse getoond en kreeg ik het voor elkaar.’’

FlexHydro is gestopt met serieproductie

Dat betekent veel voor het bedrijf, die overname vier jaar geleden. ,,We hadden de jaren daarvoor te maken met overnames en investeerders, met mensen die op afstand stonden. Ik ben gewoon één van de jongens, zou je kunnen zeggen. Mijn credo is: je moet op je werk vooral lol hebben. Dat is goed voor alles, ook voor de kwaliteit van je product. Ik vroeg wat de jongens niet leuk vonden. Zij zeiden: serieproductie. Daar zijn we dus mee gestopt. We maken hooguit een keer 25 van dezelfde cilinders, maar dan houdt het wel op.’’

Het is een goede keuze, blijkt. Werk zat bij FlexHydro, zeker sinds de tweede loods gereedkwam in 2016. ,,Daar hebben we de ruimte en de machines om veel grotere cilinders te bouwen. Nog voordat het goed en wel af was, had ik de eerste grote opdracht al. Klanten waren blij dat ze nu ook voor grotere orders bij ons terecht konden.’’

Cilinders gemaakt door FlexHydro in Winschoten.

Honderdsten van millimeters

Het maken van cilinders is precisiewerk. En dan heb je het over honderdsten van millimeters. ,,Meestal krijgen we een mail met de eisen als het gaat om druk, kracht, afmetingen, bevestigingsmethoden. Dan gaan onze engineers tekenen tot het ontwerp goedgekeurd wordt. De order gaat de fabriek in waar de mannen of computergestuurde machines aan het draaien, lassen, monteren, testen en eventueel spuiten gaan.’’

Behalve moderne machines staat er bij FlexHydro nog een batterij conventionele draaibanken. ,,Dat is echt vakwerk, wat die jongens doen. Ze maken speciale modellen, types die onze opdrachtgever nog in een testfase van een machine wil gebruiken soms. Dat is mooi werk. De laatste tijd zie je steeds meer dat er sensors in de cilinders komen. Kunnen wij ook. Die bijzondere dingen en afwisseling, dat is wat het werk leuk houdt. En daar gaat het om.’’

De vorige HMUH gemist?

HMUH – Isolatie op lastige plekken voor Heatprotec
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 9 september 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.