Alita Smit wint (Warrior Events) pitch-event De Noorderlingen?

Alita Smit wint met Warrior Events pitch-event ondernemersminor De Noorderlingen

Met haar startup Warrior Events organiseert Alita Smit evenementen met een maatschappelijke impact. De Groningse – al even student-af – mocht met een wildcard meedoen aan HBO-ondernemersminor De Noorderlingen. Ze won onlangs de afsluitende pitchwedstrijd van de minor, waarvan noordz een van de kennispartners is. Een gesprek. 

Wat doe je precies met je bedrijf

,,Met Warrior Events, creëren we werelden met impact. We organiseren eigen vaste evenementen en bieden ook concepten op maat aan. Zo werken we onder meer met Wildlands Emmen en de Drie Gezusters in Groningen. Mensen het gevoel moeten hebben alsof ze in een film belanden, met acteurs, muzikanten, een decor. Alles erop en eraan. Ze worden held van hun eigen verhaal.’’ 

,,Bij wildlands hebben we bijvoorbeeld een concept waar een Afrikaanse vrouw door het traditionele dorpje loopt en vertelt. Ze legt vanuit een niet-westers perspectief uit over de leeuw. Altijd met een educatief gedeelte. Je hebt nu van die borden in de dierentuin, die uitleggen over dieren. Maar dat blijft nooit echt hangen. Een theatershow wel. Dat zorgt voor meer besef.’’ 

,,Als iemand een plat evenement wil, een bedrijfsfeest bijvoorbeeld, dan doe ik het alleen als het echt iets moois wordt. Als ik er geen diepere betekenis in zie, dan doe ik het niet.’’

Waarom besloot je ondernemer te worden?

,,Ik heb eigenlijk nooit besloten om ondernemer te worden. Dat gebeurde gewoon. Ik kan niet anders dan dit doen, dus daarom ben ik anderhalf jaar geleden gestart. Als kind nam m’n moeder me mee naar theater en dierentuin. Daar komt het vandaan. Uiteindelijk ben ik naar de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden gegaan. Ik heb een passie om maatschappelijke thema’s aan te kaarten. Toen deed ik dat nog in vorm van documentaires, maar merkte snel dat je daar geen impact mee maakt. Je hebt een hele kleine doelgroep. Vaak komt het ook niet aan bij de doelgroep die je wil bereiken. 

,,Ik wil iets extra’s meegeven door mensen in actie te brengen. Dat kan het beste door evenementen. Maar, het maatschappelijke thema zal nooit boventoon voeren. De bedoeling is dat je tijdens het event inzichten krijgt.’’ 

Waarom deed je mee aan de Noorderlingen? 

,,Ik ben helemaal geen student meer, dus de minor is eigenlijk niet voor mij bedoeld. Anderhalf jaar geleden ben ik al afgestudeerd. Ik ben best wel impulsief, dus ik startte na m’n studie meteen mijn bedrijf. De eerste ging qua concept goed, maar financieel helemaal niet. Het tweede event was het Horror House in Groningen. Dat zat financieel heel goed. Maar, ik had te weinig tijd om me echt goed voor te bereiden. Ik zag daar mijn uitdaging lag: stabiliteit. Ik moest meer stabiliteit erin zien te krijgen, want die eerste twee events waren twee uitersten. Op aanraden van een vriendin heb ik me gemeld en kon ik op gesprek komen. En toen kreeg ik dus die wildcard.’’ 

Wat leerde je bij De Noorderlingen?

,,Echt heel veel. De ondernemerstaal was voor mij wel echt een dingetje. Ik kwam natuurlijk van een kunstopleiding. Daar praat iedereen over creatieve vage dingen. Toen ik dat in de ondernemerswereld deed, begrepen mensen me echt niet. Ik moest leren om anders te gaan praten, over omzet en klanten. Maar dat ben ik ook niet, kwam ik achter. Dus nu probeer ik een mix te zijn. Bovendien was ik heel impulsief en wilde ik veel te snel. Tijdens de Noorderlingen werd ik continu gepusht: testen, testen, testen. Nu ben ik veel rustiger en kan ik alles beter neerzetten.’’ 

Wanneer komt de grote doorbraak, denk je?

,,Die is wat mij betreft in oktober. Dan is Halloween Groningen. Dat wordt een platform dat ik bouw naar aanleiding van het succes van Horror House vorig jaar. Ik wil Walibi FrightNight naar Groningen halen en combineren met lokale ondernemers. Ik haal dan ook een nieuw concept naar Groningen, een real life gaming event: zombie breakout in de Biotoop in Haren. Deelnemers gaan dan 3 uur lang spelen. Ze moeten Groningen redden van zombies.’’ 

,,Ik wil Halloween Groningen groot maken, aftrappend met grote parade. En ik wil lezingen rond het thema. Zie het als spelen voor volwassenen, want dat gevoel zijn heel veel mensen echt kwijt. Volledig uit comfortzone durven stappen, dat doet iets met je. Het gaat ook heel erg over het koesteren ook je donkere kanten. Dat is een nieuwe, andere mindset, die hier wel meer naar toe mag komen.’’ 

De Noorderlingen

Sinds 2013 starten twee keer per jaar jonge ondernemende Noorderlingen met de ondernemersminor De Noorderlingen. Het unieke programma is opgezet door drie grote HBO-instellingen in het Noorden: NHL Stenden, Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool. Het biedt ondernemende studenten met een eigen bedrijf of vergevorderde plannen extra handvatten om door te groeien. Deze worden onder andere gegeven door verschillende partners uit het Noorden, zoals Flinc, Deloitte en Statement Communicatie en noordz.

Vanaf september 2019 biedt De Noorderlingen ook aan eerste- en tweedejaarsstudenten een business development traject aan, buiten de minor. 

Geplaatst op: 12 juli 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.