Het mkb in Noord-Nederland besteed steeds meer geld en tijd aan onderzoek en ontwikkeling. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Volgens de Innovatiemonitor 2019 innoveert het mkb steeds meer.
Daarnaast groeit het aantal koplopers in innovatie. Dat zijn de bedrijven die zelf producten en processen vernieuwen en aan onderzoek en ontwikkeling doen. Meer dan de helft van de 5000 bedrijven die de Innovatiemonitor 2019 invulde (54 procent) mag zich koploper noemen. Vorig jaar was dat bijna 10 procent minder, met 45 procent.
Uit de Innovatiemonitor 2019 blijkt ook dat ondernemers in het Noorden steeds meer gebruik maken van disruptieve technologieën. Dat zijn zogenaamde nieuwe en ontwrichtende technologieën, zoals sensortechnologie, big data, robotisering, artificial intelligence (AI), robotisering en Internet of Things (IoT). Volgens de meest recente Innovatiemonitor vormen innovaties die nieuw zijn voor de markt ook steeds een belangrijker deel van de omzet.
De Innovatiemonitor is een jaarlijkse peiling onder mkb’ers in Noord-Nederland. De RUG en SNN onderzoeken daarin de innovatiekracht van het mkb.
Uit de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor 2018 bleek onder andere dat mkb’ers enorm verschillen in doelstellingen.