Startup in Residence Groningen: met SecGroep 'kers op de taart gehaald'

Startup in Residence Groningen: met SecGroep ‘kers op de taart gehaald’

De eerste editie van Startup in Residence was volgens de organisatie een succes. Zo’n succes zelfs dat een van de startups in de Gemeente Groningen hun launching customer vond: SecGroep. ,,We hebben de kers op de taart gehaald”, aldus programmamanager Liselotte Westerveld.

Startup in Residence is het programma van Founded in Groningen met de bedoeling om startups maatschappelijke uitdagingen voor overheidsinstellingen op te laten lossen. Acht startups begonnen in september 2018 aan het programma van een half jaar. Daarin leerden ze onder meer hun product te valideren, pitchen en om te werken met de overheid. Vier coaches (Nick Stevens, Marco de Jong, Robert Reekers en Niek Huizenga) begeleidden de startups. Founded in Groningen ontwikkelde Startup in Residence in samenwerking met Campus Groningen, Groningen Seaports, de Provincie Groningen en Gemeente Groningen.

Lees ook: Startup in Residence: acht startups gaan maatschappelijke uitdagingen aan

Wat is Startup in Residence en welke startups deden mee aan de eerste editie in Groningen?

SecGroep: bodembeheer door sensoren

Het Groningse SecGroep werkt daardoor de komende twee jaar samen met de gemeente Groningen. Ze testen het door hun ontwikkelde beheersysteem Sensoty en rollen het verder uit. De onder- en bovengrondse sensoren houden real time de bodemgesteldheid van het Noorderplantsoen in de gaten. Op basis van de data adviseert het systeem maatregelen (zoals bewatering, bemesting of beluchting, bijvoorbeeld) aan medewerkers van Stadsbeheer. Zo kunnen zij het groen beter beschermen tijdens drukke zomerdagen en evenementen. De sensoren meten onder meer de bezoekersintensiteit, de temperatuur, het zoutgehalte, vochtigheid en dichtheid van de ondergrond.

,,Het is voor ons geweldig dat we na een jaar lang testen en presenteren het vertrouwen kregen om het project verder uit te rollen. We kunnen ook de komende twee jaar aan de slag om boven- en ondergrondse data in te zetten voor een nog mooier Noorderplantsoen”, aldus Ruben Deddens, een van de oprichters van SecGroep.

‘Kers op de taart’ voor Startup in Residence

Een samenwerking tussen de Gemeente Groningen en (een van de) startups die meededen aan Startup in Residence was niet het uiteindelijke doel. Volgens programmamanager Liselotte Westerveld (Founded in Groningen) is het desondanks een mooie bijkomstigheid. ,,De focus lag op de waarde die tijdens het programma behaald kon worden.” Daarmee doelt Westerveld op de nieuwe inzichten die zowel startups (zaken doen met een overheidsorganisatie) en de gemeente (geen specifieke oplossing vragen) verkregen door het programma.

Meer lezen over Startup in Residence en waarom het programma een andere mindset aanleert? Al eerder publiceerden we namelijk het artikel ‘Denk als een startup‘. Dit artikel verscheen op donderdag 8 november 2018 in ons magazine.

Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 3 juli 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.