Innovatie Hub Oost-Groningen moet regio gaan helpen via banen en producten

Innovatie Hub Oost-Groningen moet regio gaan helpen via banen en producten

Hoe kunnen we de regio Oost-Groningen een duwtje in de goede richting geven? Het was de vraag waar vijf wetenschappers en een ondernemer uit Pekela zich gezamenlijk over bogen. Ze kregen steun van Avebe, Nedmag en Hempflax, leidend tot de Innovatie Hub Oost-Groningen.

Er zit geen dubbeltje overheidsgeld in. Het werkgelegenheidsinitiatief is volledig vanuit de markt tot stand gekomen. Anderhalf jaar geleden is het dat een groepje in Pekela geboren dan wel getogen wetenschappers rond de Pekelder ondernemer Jakob Zwinderman het plan lanceerden. De snelle realisatie van het idee voor het innovatiecentrum is te danken aan het warme onthaal van het plan door drie fabrikanten uit de regio die grondstoffen uit het gebied verwerken: HempFlax (hennep), Nedmag (magnesium) en Avebe (zetmeelaardappels).

Deze drie fabrikanten stellen niet alleen geld, maar ook faciliteiten en menskracht beschikbaar voor de innovatiehub. De Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen leveren de studenten en wetenschappers die met werknemers gaan onderzoeken welke toepassingen mogelijk zijn met de mix van de grondstoffen die de drie bedrijven verwerken.

Nieuwe maakindustrie

De hub moet onder meer werkgelegenheid creëren in Oost-Groningen. Dat is volgens Zwinderman ‘de belangrijkste doelstelling’. Het uiteindelijke doel is dat de onderzoeken Oost-Groningen een nieuwe maakindustrie opleveren, die de grondstoffen uit het gebied verwerkt tot eindproducten. Mogelijkerwijs worden die gefabriceerd door de drie bedrijven die mede voor de hun hebben gezorgd, maar dit kan door gedaan worden door nieuwe ondernemingen. Een voorbeeld hiervan zijn startups die onder de vleugels van de Innovatie Hub Oost-Groningen (IHOG) volwassen bedrijven moeten worden.

Ambities op een enveloppe

Het verhaal achter de IHOG begint bij Zwinderman, die op verschillende manieren de werkgelegenheid in de regio probeert te stimuleren. Willen Jonker, deeltijd hoogleraar data & security aan de Universiteit Twente en topman van de Europese aanjager van de digitale sector EIT Digital, bedacht het plan voor de hub. De ambities zijn groot. Het was tijdens een partijtje klaverjassen met Zwinderman en Jonker dat laatstgenoemde achterop een enveloppe schreef wat de hub kan bereiken. 30 nieuwe bedrijven met 5000 vaste banen in vijftien jaar, las Zwinderman.

In een interview in november 2017 met Dagblad van het Noorden deed Jonker de plannen uit de doeken. Op zijn oproep aan Avebe, Nedmag en HempFlax om het te steunen, werd positief gereageerd. Het is de bedoeling dat meer bedrijven zich bij de hub aansluiten. Daarvoor is snel concreet resultaat nodig, weet Jonker. ,,Want succes trekt aan.”

Het complete, uitgebreide verhaal over de Innovatie Hub is hier te lezen via Dagblad van het Noorden. Benieuwd naar de reacties van Nedmag, Avebe en Hempflax? Lees dan hier verder.

Geplaatst op: 9 mei 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.