‘Ik kreeg van huis uit alle vrijheid’

‘Ik kreeg van huis uit alle vrijheid’

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. In zo’n geval is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, die heeft laten zien hoe het kan of moet, iemand aan wie je je even kunt spiegelen. De Spiegel gaat over grote voorbeelden en inspiratiebronnen. Vandaag aflevering 2: Margryt Fennema, medeoprichter van de Leeuwarder startup Reducept (voorheen RelieVR).

Even goed om te weten: wat is Reducept?

,,Het antwoord op chronische, door medici soms onverklaarbare pijnen. We werken aan de behandeling daarvan door een slimme combinatie van psychologische uitgangspunten en technologie. Door middel van een VR-bril reizen mensen door hun lichaam, door hun zenuwbanen, hun ruggenmerg en hun brein en leren zo wat pijn eigenlijk is. Ze doen dat in de vorm van een spel, en dat is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Zo kunnen ze de emotionele component van pijn beïnvloeden.’’

,,We maken een app die iedereen straks kan downloaden. We hopen zo veel meer mensen met chronische pijn te bereiken. Nu heeft minder dan 2 procent toegang tot een doeltreffende behandeling, terwijl één op de vijf mensen er last van heeft.’’

Wie is jouw spiegel?

,,Dit mag wat zoetsappig klinken, maar het is echt zo: mijn grote voorbeeld zijn mijn ouders, en dan vooral mijn moeder. Ze hebben me in Oudwoude in grote vrijheid laten opgroeien. Ik moest vooral dat doen, waar ik plezier in had. In mijn geval betekent dat dat er weinig lijn in leek te zitten. Het was een beetje zo: ik kreeg veel positieve reacties van ze, op bijna alles wat ik deed. Dat heeft me echt gevormd. Ik heb geleerd zonder veel belemmeringen naar de wereld te kijken.’’

,,Een ander voorbeeld voor me is Ria. Ik leerde haar kennen op mijn reis door Kenia. Ria heeft daar een weeshuis. Op haar 23ste kreeg ze de vraag dat over te nemen, nadat ze er als vrijwilliger een tijdje gewerkt had. Dat deed ze dus gewoon, omdat ze een verschil kon maken. Dat vind ik heel inspirerend. Ondanks alle moeilijkheden die de meeste mensen zouden zien, gewoon je hart volgen.’’

Hoe zien we je ouders en Ria terug op de werkvloer?

,,In veel, als ik erover nadenk. De mensen die bij ons werken bijvoorbeeld, zijn mensen met een drive, met ondernemende geesten, mensen die weinig beren op de weg zien. Ik richtte Reducept (destijds onder de naam RelieVR, red.) op samen met Louis Zantema. Dat werkt nog altijd perfect. Hij heeft dezelfde passie, dezelfde flexibiliteit en dezelfde snelheid. Vijf mensen werken in het bedrijf, en zij hebben datzelfde. Dat is zo natuurlijk ontstaan in de loop van de tijd. Voor de ontwikkeling van de game werken we samen met Grendel Games. De ontwikkelaars die voor ons bouwen, staan er ook zo in.’’

,,Soms moet je uit je context stappen, disruptief kunnen denken en doen. Dat we hebben besloten voor een voor iedereen toegankelijke game te gaan, in plaats van het via de medische wereld te spelen is daar een voorbeeld van. Nooit eerder gedaan. Dan moet je dus denken: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Dat vrije denken is zonder twijfel iets wat van mijn ouders en Ria komt.’’

En specifiek je moeder?

,,Toen ik uit Nieuw-Zeeland terugkwam, wist ik meer dan ooit dat ik iets wilde betekenen voor mensen die zorg nodig hebben, dat ik iets wilde starten dat er toe doet. Ik wist dat ik wilde uitvinden hoe ik technologie beter kon inzetten voor de behoefte van patiënten. Rond dezelfde tijd werd bekend dat mijn moeder ernstig ziek was. Ondanks de heftige prognose mag ze nog steeds bij ons zijn. Dat heeft zonder twijfel ook te maken met haar positivisme, met haar manier van omgaan met de emotionele kant van pijn. Door haar zag ik hoe pijn te beïnvloeden is en begrijp ik er veel meer van.’’

Lees hier aflevering 1 van De Spiegel met Tjitte Folkertsma, mede-eigenaar en oprichter van Media CT in Groningen.

Margryt Fennema, Reducept

Fotografie: Pepijn van den Broeke


Dit artikel verscheen op donderdag 11 april 2019 in ons magazine NoordZ. Magazine nabestellen?

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 19 april 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.