[BRANDED] - Doe maar duurzaam, bouw met hout!

[BRANDED] – Doe maar duurzaam, bouw met hout!

„Hout is een prachtig materiaal. Voor elke toepassing is er een geschikte houtsoort. Met een eenvoudige natuurvriendelijke bewerking kan zelfs een zachte snelgroeiende houtsoort een leven lang mee. Mooie voorbeelden van de veelzijdige toepassing van hout zijn de twee houten bruggen in Sneek. Een lust voor het oog, maar ook een hele duurzame manier van bouwen”

Voorkom minimaal 4 miljoen km autorijden aan uitstoot
Hout in de bouw is ook heel goed voor het milieu. Timmerfabriek Timboco en bijna de hele timmerindustrie in Nederland gebruikt alleen maar duurzaam geproduceerd hout (FSC of PEFC). Voor hout worden bomen gekapt, maar dan ook in veelvoud weer aangeplant. Tijdens de groei slaan bomen CO2 op en geven ze zuurstof af. Door te kappen, maar ook te herplanten gaat de opname van CO2 constant door. Rick van Houten van Timboco maakt graag inzichtelijk hoe duurzaam hout is. „Onlangs hebben we houten kozijnen voor 54 woningen geleverd. Er is vastgesteld dat dat hout 63.815 kg aan CO2 had opgeslagen. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 536.000 km rijden met een middenklasse auto. Bouwen met, bijvoorbeeld, kunststof of aluminium veroorzaakt alleen maar CO2-uitstoot. Door bij de bouw van die 54 woningen hout te gebruiken in plaats van kunststof, besparen we het milieu een uitstoot vergelijkbaar met ongeveer 4 miljoen km rijden met diezelfde middenklasse auto. Zou je staal of aluminium gebruiken, dan is de uitstoot van CO2 zelfs nog vele malen hoger. Dat lijkt me een behoorlijk pluspunt voor hout in de bouw.

Met hout heb je een mooi product met een warme uitstraling en bovendien bewijs je er, vanwege de duurzaamheid, de aarde, je kinderen en kleinkinderen een goede dienst mee.”

De twee bruggen in Sneek van Accoya hout bewijzen de kracht en duurzaamheid van hout „Er zijn mensen die denken dat hout niet lang meegaat”, zegt Fokke. „Er is nog veel hout uit vorige eeuwen in huizen te vinden. Met goed onderhoud is hout altijd al duurzaam geweest. Moderne technieken op het gebied van houtbewerking en houtbescherming hebben die duurzaamheid alleen nog maar verder verhoogd. Wij leveren veel kozijnen van Accoya aan woningbouwverenigingen die weinig onderhoud, lange levensduur en duurzaamheid belangrijk vinden. Die kozijnen worden 1x in 25 jaar opnieuw geschilderd en gaan, net als de woning, wel 8o jaar mee.

Hout, wat anders?
„Als je kijkt naar de voordelen van hout, begrijpt hoe moderne technieken de kracht en duurzaamheid van het hout verlengen, als je inziet hoe goed bouwen met hout is voor de bescherming van ‘moeder aarde’, dan kun je je afvragen of er wel een alternatief is. Hout? ja, wat anders.”

Geplaatst op: 11 april 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.