HMUH - Verenfabriek Globe Coevorden maakt er miljoenen

HMUH – Verenfabriek Globe Coevorden maakt er miljoenen

Weer zo’n product dat je werkelijk overal tegenkomt, als je er maar op let. In de kleinste apparaatjes, de grootste meubelstukken en alles ertussenin: veren. Trekveren, drukveren, stempelveren, borgveren, torsieveren, bladveren, beschermveren. Bij Verenfabriek Globe in Coevorden maken ze het allemaal. Met miljoenen per jaar.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek ‘Hoe maakt u het?’ toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Ja, veren zitten echt overal in. Kijk maar om je heen in de kamer. Dat stopcontactdoosje heeft er één, de deurklink, dat batterijklepje van je camera ook enz enz .’’ Dat vertelt Richard Holscher die in 2016 samen met Richard Mink het bedrijf overnam van Jan Anninga, de grondlegger. ,,Daar hebben we een jaartje over moeten nadenken. Toen bleek dat het echt mogelijk was, zijn we ervoor gegaan. Dit bedrijf is al jaren ons tweede huis.’’

Loep nodig om veertje te zien

Op dit moment werken negentien mensen aan de technische veren, die de hele wereld overgaan. ,, Vaak ontwikkelen we samen met de klant een veer ’’, zegt Mink. ,,We krijgen de gewenste afmetingen en sterkte door en gaan aan de slag.’’ Die afmetingen variëren nogal. Grote veren liggen er die alleen door middel van veel kracht in beweging komen, voor andere veertjes heb je welhaast een loep nodig om ze te bekijken.

Heel wat van de pakweg 600 klanten bestelt bij Globe omdat daar kennelijk meer kan dan in concurrerende fabrieken. Holscher: ,,Soms zijn het puzzeltjes. Een klant wil bijvoorbeeld een trekveer met een speciaal oog in het midden van de veer. Dat kan niet op een doorsnee machine. Wij hebben inmiddels een heel modern machinepark, ik durf wel te zeggen één van de modernste van het land. Dat geeft ons allerlei mogelijkheden. Even belangrijk zijn onze medewerkers. Velen werken hier al heel lang en zijn in staat oplossingen te bedenken die misschien niet voor de hand liggen.’’

Uitbreiding op uitbreiding

Heel lang werken beide Richards ook al bij Globe. De fabriek zag in 1978 het levenslicht in een klein pandje in het centrum van Coevorden. Mink trad in 1986 in dienst. ,,Ik was de tweede werknemer. Het was toen niet te vergelijken met nu. Alles ging bijna nog met de hand. Toen we in 1990 naar ons huidige onderkomen verhuisden, kwamen de eerste computergestuurde machines. Daarna ging het heel hard.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Globe, veren, Verenfabriek

Zo hard, dat het bedrijfspand al verschillende keren is uitgebreid. Nu staat er een modern pand, verlicht met LED, onder een dak dat vol ligt met zonnepanelen. Nieuwe plannen liggen al op de tekentafel. Mink: ,,Ik vind het vooral mooi dat we zo veel verschillende producten maken. Verschillende staalsoorten, verschillende diktes. Ze komen terecht in de medische industrie, in de sportsector, in winkelinrichtingen en via toeleveranciers ook in de auto-industrie. Echt van alles.’’

Warmtebehandeling

Verrassend is wellicht de grote oven die in het pand op rails staat, in een ruimte naast de meetkamer. Holscher: ,,Alle veren gaan de oven in. Een uurtje meestal, op 260 graden. Dat is nodig om de mechanische eigenschappen van het materiaal te verbeteren na het vervormen.’’

En dat zijn alleen nog maar alle variaties veren. Afgezien daarvan doet Globe ook in draadproducten. De machines buigen staaldraad met een diameter tot 16 millimeter in zo ongeveer elke vorm die je wilt. Holscher: ,,Dat is geen onlogische combinatie met veren maken. Dat is in wezen ook staaldraad dat wordt gewikkeld. Draadwerk heeft Globe vanaf het allereerste begin ook al gedaan. We maken mooie producten hoor. Stoelpoten voor een Italiaanse meubeldesigner bijvoorbeeld.’’

Thuiswerkers actief

Grote trots tussen de blinkende machines is een nieuw model uit Japan dat in staat is om aan de uiteinden van trekveren volautomatisch oogjes te buigen. Mink: ,,Dat lijkt misschien maar een klein dingetje, maar het is bijzonder. Deze machine is uniek in Nederland. Je moet je voorstellen dat die oogjes tot nu toe handmatig omgebogen moesten worden. Dit gebeurt in de fabriek, maar wordt ook door thuiswerkers gedaan. Met deze machine zijn we opeens in staat om heel grote aantallen trekveren te maken tegen prijzen waar lage lonenlanden niet tegen aan kunnen.’’

Niet dat de thuiswerkers nu overbodig zijn geworden. Ze pakken nog steeds in en houden zich nog altijd bezig met klein buigwerk.

De vorige ‘Hoe maakt u het?’ over Hoekstra Kielmakerij uit Heerenveen lees je hier.

Het gaat lekker met Globe. Volgens de eigenaren heeft dat veel te maken met de flexibiliteit die in alles wordt doorgevoerd. Richard Mink: ,,Heel veel draaddiktes kunnen op verschillende machines  en we hebben een ongekend grote voorraad aan materiaal. Daardoor kunnen we meestal snel leveren.’’

Globe, Verenfabriek Globe
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 9 april 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.