Hackathon Odyssey verbindt pielende zolderkamertechneut en experts

Hackathon Odyssey verbindt pielende zolderkamertechneut en experts

Onder de nieuwe naam Odyssey start de Dutch Blockchain Hackathon in april met de derde editie. Grondlegger Rutger van Zuidam blikt tevreden vooruit op het event.

Odyssey is als blockchain en artificial intelligence-hackathon groot, groter, grootst. Of het event tussen 12 en 14 april op dit gebied het centrum van de wereld is? Van Zuidam glimlacht. ,,Dat mogen anderen zeggen, maar het groeit wel en dat is mooi. Want het belangrijkst is wat er uit komt.’’

Sterk netwerkeffect

Honderd teams doen er dit jaar mee aan de hackathon, afkomstig uit heel de wereld. In Groningen is halverwege april het doel om binnen 48 uur oplossingen voor twintig vraagstukken te bedenken. ,,Maar of het nu met twintig teams gebeurt of met honderd. Wat gaaf is, is dat je het netwerkeffect steeds sterker terugziet’’, stelt Van Zuidam. ,,Er is een schaalgrootte bereikt waardoor verbindingen tussen teams, overheid en bedrijven ontstaan die er niet zouden zijn als het niet zo groot zou zijn.’’

Mensen samen aan oplossingen laten werken

Van Zuidam pionierde met bitcoin en organiseerde onder meer de Dutch Blockchain Conference. In 2014 was hij betrokken bij de Groninger Helpathon, waar concepten voor buurten werden bedacht die ertoe moesten leiden dat mensen er prettiger samenleven in een stad. Het betekende de basis voor de eerste hackathon in 2017. ,,Het samen bouwen aan oplossingen sprak me aan. Daar wilde ik mee verder. Mensen moeten uit hun comfortzone en samen komen op een plek waar ze werken aan een oplossing.’’

En die oplossingen zijn er gekomen in de recente hackathons. Wat te denken van een systeem dat helpt bij het opsporen en herkennen van vervallen dan wel namaakgeneesmiddelen in Afrika. Of een manier voor het UMCG om gegevens te delen met patiënten die thuis verblijven.

Pielende techneuten

Gedurende de twee dagen in april hopen deelnemende teams met nieuwe succesverhalen te komen. Het voormalige zeefgebouw op het Suikerunieterrein is het decor waar de teams onderling concurreren, maar ook gestimuleerd worden om elkaar te helpen. Ook zijn er beleidsmakers aanwezig, net als juristen en experts in big data. Daarnaast kunnen teams gebruik maken van de experts die de bedrijven achter de uitdagingen mee brengen. ,,Eigenlijk haal je de pielende techneut van zijn zolderkamer en je brengt ze samen in een ruimte met andere experts. Je probeert de kans op een oplossing, die tegelijk ook een doorbraak kan zijn, te vergroten.’’

Eén van de bedrijven dat een uitdaging heeft ingebracht, is TVM. Hun uitdaging of zogenaamde challenge lijkt er één te worden met hoofdletter u. Meer lezen over deze uitdaging en over de hackathon? Lees dan hier verder via Dagblad van het Noorden

Foto: Pepijn van den Broeke

Geplaatst op: 11 maart 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.