Familiebedrijf Holthausen loopt voorop in waterstofrevolutie

Familiebedrijf Holthausen loopt voorop in waterstofrevolutie

Tegenwoordig zet het Noorden vol in op groene waterstof. Maar nog niet zo lang geleden was Holthausen op dit gebied een roepende in de woestijn.

Heb je het over waterstof, dan komt vroeg of laat altijd wel de naam Holthausen voorbij. Dit bijna 75 jaar oude familiebedrijf uit Hoogezand, dat de komende jaren 5000 auto’s op waterstof wil laten rijden, loopt ver voorop.

De broers Carl en Stefan Holthausen groeiden op tussen de gassen. Eerstgenoemde was een technische jongen en probeerde alles uit. Ook waterstof. ,,Het is zo simpel. De techniek stamt al uit 1890. Dat mensen hier niet eerder mee begonnen zijn.’’

Deel uitmaken van oplossing

Holthausen begon met het leveren van zuurstof voor de scheepsbouw. Met de opkomst van de aardwinningsindustrie steeg de vraag naar gassen. Uitbreiding was het gevolg. Het familiebedrijf werd groot door de fossiele industrie. Maar aardgas is eindig, zo realiseerde Stefan Holthausen zich toen hij in 2008 zichzelf de vraag stelde of het bedrijf hun 100-jarig bestaan ging halen.

Lees ook: Er is geen school voor de waterstof

,,Uiteindelijk willen we niet langer deel uit maken van het probleem – we leveren ook nog steeds fossiele gassen – maar van de oplossing.’’ En daar kwam waterstof om de hoek kijken. Ze begonnen als roepende in een woestijn, maar gingen gewoon aan de slag. En het lukte. Carl’s zoon Max kreeg het ondertussen voor elkaar om een Tesla om te bouwen tot ‘Hesla’, iets dat veel aandacht trok.

Gezond bedrijf, gezonde wereld

Dagblad van het Noorden ging op bezoek. Het werd een verhaal over uitvogelen, de populariteit van Holthausen en een familiebedrijf. ,,Die willen iets achter laten voor de kinderen. Een gezond bedrijf én een gezonde wereld.’’

Lees ook: Holthausen breidt waterstoftak fors uit

Foto: Pepijn van den Broeke – Max Holthausen en zijn ‘Hesla’

Geplaatst op: 4 maart 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.