Hoe kijkt Jarno Duursma terug op de laatste SMC050?

Hoe kijkt Jarno Duursma terug op de laatste SMC050?

De avond van maandag 25 februari stond in de agenda’s van vele ondernemers met interesse in digitalisering met een dikke rode stift gemarkeerd. De allerlaatste editie van SMC050, door oprichter Jarno Duursma aangekondigd als de ‘Greatest Hits’. En die avond is nu verleden tijd. Hoe kijkt Duursma erop terug?

“Het was een geweldige avond”, begint de initiatiefnemer. “Dat bijna 900 mensen de tijd en moeite hebben genomen om er te zijn, maakt het voor een organisator natuurlijk heel erg gaaf. We hebben in stijl afgesloten. Een hele avond met sprekers die zich in het verleden op het podium bewezen hebben. Geweldig om mee te maken en een waardige afsluiter.”

Zeven sprekers

In totaal kwamen er zeven sprekers uit uiteenlopende disciplines aan bod in de grote zaal in Martiniplaza. Allen vertelenden ze in zeven minuten hoe de wereld in hun vakgebied er over zeven jaar uitziet. Duursma loopt de sprekers één voor één kort bij langs.

Roos van Vugt

Social media medewerker bij de NOS

“Ze sprak in haar verhaal over de toekomst van sociale media. Wat zij benadrukt is dat we meer terug gaan naar kleinere groepen, naar persoonlijk en privé. Voorbeeld daarvan is de verschuiving van delen van informatie van Facebook naar WhatsApp groepen. We lijken als gebruikers steeds verder ons te verwijderen van de grote platformen. Het aanmaken van persoonlijke, kleine groepen is absoluut een trend dat zich doorzet.”

Winand Slingenbergh

Labmanager van FABLAB, het 3D-print-kenniscentrum in Groningen

“Winand zijn verhaal kenmerkte zich wederom door deskundigheid en een nuchtere blik. Geen grootse en meeslepende verhalen, maar een zeer plausibel scenario. 3D printen ontwikkelt zich in hoge snelheid, maar heeft nog kinderziektes. Het is handig om bepaalde onderdelen te kunnen creëren, maar wanneer er gemiddeld 1 van de 100 onderdelen niet goed werkt kan dat leiden tot gevaarlijke situaties, zoals bij het printen van remblokjes.”

Martijn de Groot

Spreker, consultant en onafhankelijk onderzoeker op het gebied van digitale gezondheid

“Martijn benadrukt vooral de groei van apparatuur en apps om onszelf te meten. Om te registreren hoeveel we eten, drinken, slapen en bewegen. Er is al een wereldwijde groep die dat actief toepast en Martijn ziet absoluut de groei van deze groep geïnteresseerden. Hij ziet niet zozeer een vervanging van de huisarts, als wel een verandering in de rol. Mensen komen steeds meer zelf aanzetten met data over zichzelf en de huisarts moet dat kunnen inschatten.”

Brechtje de Leij

Head of Product bij Independer, tevens bekend van haar succesvolle mobiele strategie bij NU.nl en van haar werk bij Icemobile

“Brechtje vertelde over de toekomst van mobiel. Wat mij aansprak in haar verhaal is de nadruk op aansturing via intuïtie. Gebaren, beweging, geluiden. Onze mobiele ervaring zal nog meer intuïtief gedreven zijn. De software snapt steeds beter wat we willen.”

Rutger van Zuidam

Eigenaar van DutchChain en organisator van Odyssey, de grootste blockchain en AI hackathon ter wereld

“Rutger zijn verhaal vertelde over de toekomst van blockchain. Hij liet een duidelijk voorbeeld zien waarbij een verzekeraar niet alleen het transport kan verzekeren, maar ook de lading. En hoe blockchain technologie de handel in nepproducten kan tegenhouden. En denk dan niet alleen aan speelgoed of kleding, maar ook medicatie.”

Yuri van Geest

Initiatiefnemer en oprichter van Singularity University Nederland, auteur van “Thinkers Fifty” en helpt het World Economic Forum met onderwerpen rondom Digitalisering

“Yuri vertelde in zijn verhaal over de toekomst van organisaties vooral over de groei naar de menselijke kant. Zelfreflectie, empathie en andere zachte, menselijke vaardigheden worden steeds belangrijker. Het harde, zakelijke, analytische wordt minder doorslaggevend. Technologische ontwikkelingen gaan in de toekomst zo snel dat de gereedschapskist voor organisaties oneindig is. Je moet je als organisatie dus afvragen: wie zijn wij en waarom zijn wij hier op aarde? Dat wordt de komende jaren de wezenlijke vraag voor bedrijven.”

Sander Duivestein

Trendwatcher en keynote spreker, werkzaam bij het VerkenningsInstituut Nieuwe Technologie van Sogeti

“Sander liet ons de toekomst van kunstmatige intelligentie zien. Door de korte spreektijd lag de focus op 1 ding: systemen die zelf visuele objecten kunnen creëren op basis van voorbeelden. Synthetisch gegenereerde beelden en geluiden. Gezichten, schoenen, meubels en industriële voorwerpen, bedacht door slimme computers.”

Foto: Pepijn van den Broeke

Geplaatst op: 1 maart 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.