Maatwerk in logistieke opleidingen

Maatwerk in logistieke opleidingen

Het verhaal van Bart Spoelman, inmiddels oud-leerling van het Friesland College in Heerenveen. Dankzij de mogelijkheden en flexibiliteit van de school doorliep hij als BBL’er succesvol een traject van Logistiek Teamleider op mbo-niveau 3 naar Logistiek & Economie op niveau 5.

Zonder de medewerking en betrokkenheid van de mensen op het Friesland College was hij nooit zo ver gekomen, stelt Bart. ,,Zij beoordelen elke
nieuwe student op de specifieke kwaliteiten en zoeken hier de perfect passende opleiding bij. Ik had de havo afgerond en werkte hierna kort bij Defensie, maar moest afhaken vanwege een hernia. Ik koos toen voor de logistiek, meldde mij bij het Friesland College, werd aangenomen en vond een baan bij Portena in Heerenveen. Werken en leren gaan in de BBL hand in hand. Vanaf het eerste jaar draai je volwaardig mee binnen een bedrijf.”

Bart hield de vaart erin. Hij deed de tweejarige opleiding in één jaar, bleef werkzaam bij Portena en rondde vervolgens ook de opleiding Logistiek
Supervisor (nu: Logistiek Leidinggevende) in één jaar af. Als voorlopig sluitstuk ging hij vervolgens voor zijn Associate Degree, die qua niveau tussen
mbo-4 en hbo-bachelor in zit. ,,Daar hou ik het voorlopig eerst bij”, lacht hij. ,,Bij Portena ben ik inmiddels hoofd Warehouse, dus de prioriteiten
liggen op dit moment ergens anders.”

Barts verhaal staat niet op zichzelf. Het is illustratief voor de werkwijze van het Friesland College, dat graag met de student zoekt naar wat
mogelijk is. Julius Zijlstra, vakdocent: ,,Zo zijn we in het vorig schooljaar gestart met lessen aan vmbo-leerlingen, in het profieldeel van hun
school, om de doorstroom van vmbo naar mbo soepeler te maken.’’ Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen. Henny Dinklage, coach/studiebegeleider: ,,Een andere positieve ontwikkeling is de groei van het aantal meisjes dat voor Logistiek kiest. We zien dat graag, ook
omdat zij vaak heel gedreven met de opleiding bezig zijn. Logistiek is een uitstekend beroep, ook voor meiden!’’

www.frieslandcollege.nl

Geplaatst op: 28 februari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.