HMUH - Hanta-Yo: Parkeerbeugels en tuinmeubelen uit onverwachte hoek

HMUH – Hanta-Yo: Parkeerbeugels en tuinmeubelen uit onverwachte hoek

Wel eens ergens bij een kantoor of flatgebouw een parkeerbeugel omhooggetrokken om de plek bezet te houden? Aardige kans dat die beugel in Appelscha gemaakt werd. Tweemanszaak Hanta-Yo maakte er de afgelopen jaren tienduizenden, die een plek vonden in heel Europa.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek ‘Hoe maakt u het?’ toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Koert en Meini Nust maken de beugels al bijna twintig jaar, exclusief voor straatmeubilairproducent VelopA in Leiderdorp. Dat wil zeggen: Koert maakt ze, Meini regelt alle bedrijfszaken daaromheen. ,,We hebben alles afgestemd rond het maken van die parkeerbeugels, maar bijvoorbeeld ook fietsleunhekken en fietshangsystemen’’, vertelt Koert Nust.

Waar het begon

Het is bizar om te zien hoeveel van de onderdelen in de beugels en rekken Koert zelf produceert. Zelfs de plakkaatjes waarin het hangslotje wordt bevestigd, vormt hij zelf uit plaatmetaal. ,,Knippen, buigen, ponsen, lassen, het gebeurt allemaal hier.’’ Op het erf staan parkeerbeugels, al dan niet ingegoten in beton, te wachten op de vrachtwagen.

‘Hier’ is een loods achter een boerderij buiten Appelscha. Dat is niet waar het ooit begon. Ook Nust begon in de garage met één draaibank. Hij besloot de productie van parkeerbeugels te redden uit de failliete boedel van een machinefabriek in Oosterwolde waar hij anderhalf jaar had gewerkt. ,,Die hebben we in de loop der jaren natuurlijk flink verbeterd, maar het principe is nog altijd hetzelfde. We hebben verschillende maten, je kunt ze krijgen ingegoten in beton of los. Dan zijn ze op de straat te schroeven.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hanta-Yo

Geoliede machine

Hanta-Yo levert zulk goed werk, dat de vraag van VelopA in de loop van de jaren steeds groter werd. En ook de fietsleunhekken gaan in grote aantallen de deur uit. ,,Ja apart hè? Je zou denken dat Nederland er op een gegeven moment wel vol mee staat, maar ze gaan nog steeds heel hard. In verschillende maten.’’

Een tweemansbedrijf is het, Hanta-Yo. Het echtpaar werkt samen als een geoliede machine. Koert Nust: ,,We hebben allebei onze taken. Ik verdwijn ’s ochtends in wat wij ‘het hok’ noemen, Meini gaat bezig met de administratie en facturatie. Om half tien drinken we koffie en bespreken we de zaken. Werkt perfect.’’

Tuinmeubelen op maat

De laatste jaren houdt Hanta-Yo, wat Indiaans is voor ‘Ruim baan’ zich ook met heel andere objecten bezig: tuinmeubelen. ,,We hebben natuurlijk maar één afnemer van onze fietshekken en parkeerbeugels. Die tuinmeubelen zijn om het risico wat te spreiden, maar vooral ook omdat we het leuk vinden. Ze vallen erg goed in de smaak. We hebben al heel wat gemaakt.’’

Dat is niet zo raar. De meubelen – meestal een combinatie van strak metaal en eiken of hardhout – zien er geweldig uit. Én anders dan wat er in de doorsnee tuinmeubelwinkel te vinden is. Een bijzondere picknicktafel met makkelijke instap bijvoorbeeld, een bankje waarin een stoeltje verwerkt is. Kunstig.

De vorige ‘Hoe maakt u het?’ over LPF Flexible Packaging in Grootegast leest u hier.

Meini Nust: ,,Het belangrijkst is misschien wel dat we alles op maat maken voor onze klanten. En we maken ze zo sterk en zo goed, dat ze veel langer meegaan dan veel andere tuinmeubelen.’’ Ze verkopen de meubelen via hun eigen webshop. ,,Dat willen we wel zo houden ja. Wij zijn ook de jongsten niet meer, misschien kunnen we het maken op zeker moment uitbesteden maar de winkel blijven beheren.’’

Hanta-Yo
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 26 februari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.