De allerlaatste SMC050 samengevat in citaten

De allerlaatste SMC050 samengevat in citaten

Zeven sprekers die elk in zeven minuten vertelden wat er in hun vakgebied de komende zeven jaar staat te gebeuren. En dat allemaal zeven jaar na de eerste editie van SMC050, hét noordelijke kennisevenement dat maandagavond 25 februari haar laatste avond kende.

Meer dan duizend bezoekers bezochten de allerlaatste SMC050, dat de theaterzaal van Martiniplaza goed gevuld kreeg. Opvallend was dat een kwart van de bezoekers deze door oprichter Jarno Duursma ‘Greatest Hits’-genoemde editie van SMC050 aangreep om voor het eerst kennis te maken met het event. Genoeg belangstelling voor een digitaal kennisevenement dus, zo zou je kunnen zeggen.

De zeven sprekers die op het podium verschenen, kwamen allen om dezelfde vraag te beantwoorden: hoe ziet de wereld er over zeven jaar uit? Dezelfde vraag kreeg vele diverse antwoorden, gezien alle sprekers deze vanuit hun eigen discipline aanvlogen. Bouke Nielsen was voor de collega’s van Dagblad van het Noorden aanwezig en vatte de avond samen in een serie citaten.

Roos van Vugt (NOS, social media):

„Pff, het is al knap als je tegenwoordig een jaar vooruit kunt kijken.”

„Ik lees nog steeds de krant, social media is voor mij niet de heilige graal.”

„Ik heb anderen gevraagd hoe zij de wereld in 2026 schatten. Frank Meeuwsen meldde me: Er komt een eind aan de hegemonie van de sociale silo’s.”

Martijn de Groot (REshale Center van RadboudUMC, over Quantified Self):

„Vijf jaar geleden zei minister Schipper: Over vijf jaar kunnen we alles zelf meten. Dat is dus niet gelukt.”

„Zelfmeting is niet alleen het dragen van een wearable.”

Brechtje de Leij (Independer, over de toekomst van smartphone):

„Toen ik in 2006 mijn eerste baan bij een mobiel-bedrijf had, zat daar Ron die een keyboard bespeelde. Hij maakte ringtones, de smartphone was er nog niet.”

„In 2026 is de smartphone een oprolbaar K-scherm. Het monopolie van de App-shop is dan weg, want alles wordt flexibel, alles is uit te wisselen ongeacht het platform. Het wordt ook allemaal intuïtief. Geen muis, maar men kan aaien, blazen, praten of denken tegen het apparaat.”

Rutger van Zuidam (Odyssey, organisator grootste blockchain hackathon ter wereld, in Groningen):

„De blockchain gaat veel veranderen. TVM kan alleen vrachtwagens verzekeren, maar zou ook graag de vracht willen doen. Dat is een nieuwe markt voor hen.”

„Er wordt gewerkt aan een infrastructuur om de handel in nepproducten te te bestrijden. Het gaat daarbij ook om medicijnen en nep-elektronica in vliegtuigen.”

Sander Duivestein (Sogeti, kunstmatige intelligentie):

„Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker. We vertrouwen zelfs algoritmes, want we trouwen met iemand die ons via een algoritme is aangewezen.”

„De technologie rond kunstmatige intelligentie hebben we nodig om onszelf intelligenter te maken, want zo intelligent zijn we niet.”

„Twitter is heel leuk, maar er waren ons rond deze tijd toch vliegende auto’s beloofd?”

Winand Slingenberg (3Dprinting):

„Een op de honderd producten mislukt via 3D-printing. Dat is een beetje lastig als het een wezenlijk onderdeel van een auto betreft.”

„3D bestaat al sinds de jaren ’80, maar komt nu pas aan de loop vanwege aflopende patenten. Er zijn nog steeds bijzondere printers die onder patent liggen. Wat daarom nu nog door Boeing en Philips via 3D wordt gemaakt, doe we straks zelf.”

Yuri van Geest (internationaal keynote spreker, over de toekomst van organisaties):

„Ongeveer 90 procent van de huidige leiders gaat de stap naar 2026 niet maken, want die groep heeft een te beperkt zelfbeeld.”

„Organisaties worden steeds meer gewantrouwd. Ik voorspel dat digitaal daarom straks voorbij is, we gaan terug naar analoog. Want dat is gevoel en geeft contekst.”

Foto: Joost Nuijten
N.B. Dit is geen foto van de laatste editie van SMC050

Bouke Nielsen (Journalist)

Bouke Nielsen (Journalist)

Geplaatst op: 26 februari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.