Jarno Duursma over stoppen SMC050: 'Af en toe moet je dingen los kunnen laten'

Jarno Duursma over stoppen SMC050: ‘Af en toe moet je dingen los kunnen laten’

Na zeven jaar en zestig edities komt er een definitief einde aan hét kennisevenement op het gebied van digitalisering. Maandag 25 februari is de allerlaatste editie van SMC050 in Martiniplaza. Een Greatest Hits, zo noemt oprichter Jarno Duursma het.

Voor velen kwam het toch wel als een verrassing dat SMC050 stopt. Duursma liet bij het wereldkundig maken van het nieuws weten in de basis geen evenementenorganisator te zijn.

Was dat de grootste reden om te stoppen?

“Er is niet één specifieke reden waarom ik stop, maar een clustering van redenen. Een belangrijke daarin is inderdaad dat ik geen evenementenorganisator ben. Ik ben auteur en spreker en dat vind ik super leuk. Zeven jaar lang ben ik aan het organiseren geweest. Bellen met Martiniplaza, contact met de sprekers, met de technicus, het regelen van kabeltjes en usb-sticks, powerpoints, financiële administratie, website, nieuwsbrieven, social media. Dat soort dingen. Vijf uur per week. En dat is nu genoeg.”

En iemand inhuren die jou dit uit handen nam?

“Dat had gekund, maar ik vind dat als je zo’n evenement organiseert, en je eigen event gaat over disruptie, dat je moet voorkomen dat je uiteindelijk zelf de dinosaurus in de zaal wordt die andere mensen in de weg zit om iets nieuws te doen. En ik wil de focus nu nog meer leggen op mijn eigen werk. Bovendien is medeorganisator Antje Meindersma ook erg druk bezig met haar bedrijf. Af en toe moet je dingen los kunnen laten. Dan zijn ze geweest en horen ze bij de geschiedenis. Andere bloemen laten groeien. Dat punt is nu.”

Wat zijn de andere redenen achter de beslissing?

“Voor mijn werk zit ik in de frontlinie van de digitalisering. Heel plat gezegd hoorde ik weleens zaken in de zaal die ik al wist, maar die anderen heel interessant vonden. Mijn persoonlijke interesse werd minder gevoed. En niet onbelangrijk om te noemen is dat ik graag wilde stoppen op het moment dat het nog tof is. Zonder overdrijving kan ik zeggen dat dit nu absoluut nog het geval is. Ik kreeg zoveel mailtjes en appjes van mensen die het jammer vonden dat we stoppen. Het laatste wat je wil is dat het ergens uitdooft in een achterafzaaltje en dat mensen zeggen: dat was ooit wat. Bij een verjaardagsfeest moet je ook weggaan als het feest nog leuk is.”

Heb je nog naar andere partijen gezocht die het wilden overnemen?

“Er is contact geweest met een externe partij die het wilde overnemen. Maar dan zou het waarschijnlijk toch commerciëler worden. Het is een niet-commercieel event, we halen er geen geld uit. We gaan als organisatoren drie keer per jaar uit eten, dat is het. Ik wilde voorkomen dat het te commercieel werd, ook om de community die hier rondom gebouwd is met respect te behandelen.

“Bij een verjaardagsfeest moet je ook weggaan als het feest nog leuk is”

Zelf heb ik niet gezocht naar opvolgers om het letterlijk over te dragen. Bij een nieuwe partij kon ik niet waarborgen dat het goed zou komen. En dat is belangrijk: de goede naam die SMC050 heeft en aan mij en Antje verbonden is, moest overeind blijven. Daarom komt er definitief een punt achter. Ruimte voor nieuwe initiatieven.”

SMC050 eindigt als een heel ander event dan hoe het oorspronkelijk is begonnen.

“De beginperiode was natuurlijk ook een heel andere tijd; we hebben het over 2011. Destijds zaten we heel erg op de impact die sociale media hebben op meerdere facetten van ons bestaan. Denk aan de arbeidsmarkt, het juridische vlak, commercieel, retail. Op een gegeven moment was ik zelf de interesse kwijt. In 2013 zijn we helemaal overgegaan naar digital. Vanuit mijn werkgebied weet ik goed wat er in de wereld van digitalisering speelt. Daar pakte ik steeds wat uit. Social media geloofde ik wel. Antje Meindersma en ik vonden dat digitalisering in het algemeen veel belangrijker was. Internet of Things, Virtual Reality, blockchain, cryptocurrencies. Dus zijn we daarmee verder gegaan.”

Nu staat de laatste editie voor de deur. Wat kunnen we verwachten?

“Een Greatest Hits-editie. Er komen zeven oud-sprekers en zij gaan in zeven minuten vertellen hoe hun vakgebied er over zeven jaar uit ziet. Kunstmatige intelligentie, mobile, blockchain, maar ook social media: het komt allemaal voorbij. We hadden al snel een volle zaal met 350 aanmeldingen, terwijl er in totaal al 500 aanmeldingen waren. Met Martiniplaza hebben we geregeld dat we nu naar de grote zaal gaan. Voorlopig staat de teller op meer dan 800 aanmeldingen. Er kunnen 1500 in, dat gaan we niet halen en hoeft ook helemaal niet. Maar het is duidelijk dat er veel belangstelling is. SMC050 was toch een beetje de lijm in de digitale community van Groningen. Een plek die enorme cohesie bracht in die community. Acht keer per jaar kon iedereen elkaar fysiek treffen. Dat stopt nu en veel mensen willen aanwezig zijn om samen af te sluiten.”

En wat ga je doen met die vijf extra uren in de week?

“Besteden aan mijn werk. Tegelijk heb ik ook een idee om een Nederlandstalige podcast over digitale technologie te beginnen. Ik ken zoveel mensen die met interessante dingen bezig zijn. Dat is een project dat ik mogelijk ga doen. Maar vooral ook werk. Er staan wat internationale lezingen op de planning en in maart doe ik een TedTalk, heel mooie dingen. Daarmee kan ik mijn tijd wel vullen. En ik hoop natuurlijk dat wij als SMC050-organisatie binnenkort naar een heel tof nieuw tech evenement in Groningen kunnen gaan.”

SMC050

Foto’s: Joost Nuijten

Jasper de Vries (Journalist)

Jasper de Vries (Journalist)

Geplaatst op: 20 februari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.