Logistieke sector schreeuwt om creatief talent

Logistieke sector schreeuwt om creatief talent

PARTNERBIJDRAGEN | Bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle weten ze natuurlijk wel beter, maar de buitenstaander associeert het begrip ‘logistiek’ in de meeste gevallen direct met transport. En in het bijzonder met wielen, wegtransport. Terwijl in de praktijk het transport slechts twintig procent uitmaakt van het totaal aan logistiek.

Frank Sturrus, opleidingsmanager Logistics management: ”Logistiek is, om het mooi te formuleren, het hele proces van grondstof tot en met het eindproduct. En weer terug. De hele keten, met alle schakels daartussen. Bij Windesheim werken we met drie O’s: Onderwijs, Onderzoek en Ondernemen, waarbij de focus ligt op innovatie. Hoe kan het proces anders, beter, slimmer, efficiënter? Logistiek is overal om ons heen en de technische ontwikkelingen gaan razendsnel. Het is een complexe materie en de vraag naar goed geschoold personeel is aanzienlijk groter dan het aanbod. Niet voor niets dat negentig procent van onze studenten al voor hun afstuderen een baan heeft.”

Windesheim werkt binnen haar logistieke opleidingen zeer intensief samen met het bedrijfsleven. Jens de Craen, opleidingsmanager Logistics Engineering: „De studenten gaan al in het eerste jaar aan het werk bij een bedrijf. Wij leren de studenten kritische vragen te stellen, te zoeken naar de vraag achter de vraag. Logistiek is méér dan alleen het verschuiven van dingen. Hoe zet je nieuwe ketens op? Welke partners betrek je daar in? Ben je in staat om out-of-the-box te denken? Ben je pro-actief, assertief, creatief? De sector schreeuwt om dit soort mensen.”

Michiel Steeman is lector Supply Chain Finance bij Windesheim. „Hoe organiseer je ketenregie-en aansturing met zo weinig mogelijk kosten? We
hebben het daarbij over twee partijen: de grote ondernemingen en het MKB. Hoe vinden zij binnen de keten hun plaats en hoe behouden ze die? De thema’s van het lectoraat zijn de circulaire economie en de deeleconomie, waarbij de tweede voortvloeit uit de eerste. Doel is om alle beschikbare equipement zo efficiënt mogelijk te gebruiken, niet in de laatste plaats door het met elkaar te delen. De Nederlandse overheid streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. We doen er als Windesheim alles aan om dat doel te realiseren.”
Gelukkig hoeft Windesheim dat niet in haar eentje te doen, maar werkt zij daarin samen met zes andere hogescholen in Nederland. Jan Stegeman, manager KennisDC Logistiek Oost Nederland: „Ieder onderwijsinstituut brengt binnen die samenwerking haar specifieke expertise in. Voor Windesheim is dat dus Supply Chain Finance. Het onderscheidend karakter van Windesheim trekt studenten uit heel Nederland naar Zwolle, maar ook uit het buitenland. We zijn bezig met het ontwikkelen van een Associate degree, waarmee studenten in 2 jaar een niveau 5 kunnen halen.”
www.windesheim.nl
www.kennisdclogistiek.nl
Geplaatst op: 13 februari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.