HMUH: De hele wereld trekt aan folies van LPF uit Grootegast

HMUH: De hele wereld trekt aan folies van LPF uit Grootegast

Van die producten waar je niet bij stil staat, die er gewoon zijn. Maar die wel tot stand komen dankzij ingenieuze technologie, goed denkwerk en doordachte ontwikkeling. Van die transparante folies met een lipje die bekertjes met fruit afsluiten bijvoorbeeld. Of stazakken met soep erin, wikkels om snoeprolletjes, folie voor bloemboeketten. LPF Flexible Packaging in Grootegast maakt ze. In grote aantallen.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek ‘Hoe maakt u het?’ toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

,,Hoeveel? Pff. Heel veel. Op één zo’n rol zitten al tientallen kilometers aan folie. We maken ze in ongeveer 250 verschillende soorten’’, vertelt Brian Punselie. Hij is de marketingmanager van het bedrijf, dat afwisselend LPF wordt genoemd en Clondalkin, de naam van de internationale groep die de fabriek in 2001 overnam.

Friese drukkunst op Gronings plastic

De Leeuwarder Papierwaren Fabriek (LPF) verhuisde in 2005 naar Grootegast, waar het fuseerde met Form Plastics, dat flexibele verpakkingen van kunststof maakte. De Friese kennis van diepdruk en lamineren en de Groningse expertise op het gebied van het flexodruk en sealen samen zijn nog steeds de kracht van het bedrijf, dat als gevolg van meer markten thuis is dan veel concurrenten. Punselie: ,,Je ziet in de markt dat veel bedrijven óf bedrukken, óf lamineren. Wij doen allebei. Vooral dat we dan ook nog op twee verschillende manieren drukken is zeldzaam. In Nederland doet maar een handjevol bedrijven dat.’’

Een blik in het gebouw, dat met de komst van LPF fors werd uitgebreid, is bepaald indrukwekkend. En dan met name de reusachtige drukmachines. ,,Dit is onze nieuwste machine, een flexopers. Die bedrukt in een minuut 350 meter aan folie of papier’’, vertelt verpakkingstechnoloog Rutger Fransen. De rollen vol bedrukt verpakkingsmateriaal gaan vervolgens op transport naar de producenten van voedingsmiddelen, medicijnen, groente en fruit en naar de industrie. Fransen: ,,We snijden de rollen op maat, zodat ze exact op de verpakkingsmachines van onze klanten passen.’’

Wereldberoemde klanten

Die klanten zijn heel divers en gevestigd in de hele wereld. Wereldberoemde namen zitten ertussen, van snoep- en snackproducenten tot kruidenmakers en industriële leveranciers. Punselie: ,,Daar zijn we trots op. Maar onze klanten hebben liever niet dat wij hun namen noemen. Vinden wij ook jammer natuurlijk. Heeft met concurrentie te maken.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

LPF

Bijzonder is dat in Grootegast niet alleen een hypermoderne flexopers staat, maar ook een enorme diepdrukmachine, die doet denken aan de drukkerij van een krant, voor wie dat wel eens gezien heeft. Fransen: ,,Flexo is doorgaans iets goedkoper, diepdruk iets hogere kwaliteit. Dat wij die keuze kunnen bieden is vrij uniek ja.’’

Ruim honderd medewerkers

Meer dan honderd mensen zijn dagelijks druk met de productie en verkoop van alles wat er in Grootegast van de band rolt. Het bedrukken van folies en papier voor verpakkingen is maar één onderdeel. In de andere afdeling zijn producten ontstaan die de wereld daarvoor nog niet kende. De kleine sausverpakkingen met gaatjes om ze makkelijk te kunnen openscheuren bijvoorbeeld, zijn in Grootegast uitgevonden. Net als nieuwe folies die voorkomen dat voedsel in de magnetron slap wordt.

Eén van de grootste succesnummers momenteel zijn de ‘high barrier liddings’. Iedereen kent ze, ze zijn te vinden in elke supermarkt. Op een bakje fruit zit altijd een doorzichtig folie met een treklipje. Klinkt simpel, is heel ingewikkeld. Bij LPF hebben ze het systeem zo onder de knie, dat rollen met de speciale folie in onvoorstelbare hoeveelheden de wereld overgaan. ,,In Azië en Latijns Amerika worden deze liddings heel veel gebruikt. Vooral om kleine bakjes met fruit mee af te sluiten.’’

Sterk én makkelijk open te trekken

De flexibele dekseltjes zijn karakteristiek voor hoe het werkt bij LPF. Rutger Fransen: ,,Ja, het lijkt heel simpel, maar we hebben er in ons eigen laboratorium hard aan ontwikkeld. Die lipjes bestaan uit meerdere lagen folie die we op elkaar lijmen, om zoveel mogelijk zuurstof tegen te houden. Zo gaat de inhoud langer mee. Dat is stap één. Vervolgens moet zo’n dekseltje tegen een stootje kunnen, niet zo maar los kunnen schieten, maar wél heel gemakkelijk van het bakje af te trekken zijn. Dat is best een uitdaging. En dan moet je nog bedenken dat fruit in Mexico bijvoorbeeld in de verpakking gesteriliseerd wordt. Fruit en verpakking worden verhit tot ver boven de honderd graden. Daar moeten de folie en de lijm dus ook nog tegen kunnen.’’

De vorige ‘Hoe maakt u het?’ over Laboratorium Apparatuur Wijkstra (LAW) leest u hier.

Zo gaat het vaak. Een klant heeft een idee voor een verpakking. LPF denkt mee, maakt iets, test het en stuurt het naar de klant, die er proeven met zijn eigen producten mee doet. En uiteindelijk rolt daar de goede oplossing uit. Fransen: ,,We maken hier gebruik van enkele tientallen verschillende folies. Door ze te combineren en gebruik te maken van verschillende lijmsoorten hebben we meer dan 200 verschillende eindproducten ontwikkeld. Folies van één tot vier lagen, de één zuurstofwerend, de ander hittebestendig en noem maar op.’’

Rollen met kilometers aan al dan niet bedrukte folie verlaten dagelijks Grootegast, met als bestemming meestal het buitenland. Punselie: ,,Op rol is wel een procent of tachtig, gok ik. Daarnaast maken we kant-en-klare puntzakken en stazakken. Klaar om afgevuld te worden.’’

LPF

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 12 februari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.