De energieke en circulaire stappen van Smallingerland

De energieke en circulaire stappen van Smallingerland

PARTNERBIJDRAGEN | De grootste uitdaging voor de komende decennia is de overstap naar een circulaire economie. Belangrijk onderdeel daarvan is natuurlijk de Energietransitie. Het is allesomvattend en het kan alleen als iedereen meedoet. Wethouder Piet de Ruiter van gemeente Smallingerland over concreet samenwerken en een nieuwe Friese energiecorporatie.

„We weten dat we naar een circulaire economie toe moeten, omdat grondstoffen opraken, we af moeten van fossiele brandstoffen en we de verdere opwarming van de aarde moeten stoppen. Dat betekent dat we allemaal en vooral samen concreet stappen moeten zetten, want circulaire economie gaat over alles en iedereen. Makkelijk zal het zeker niet altijd zijn, we moeten keuzes leren maken. We willen als gemeente Smallingerland laten zien welke weg wij willen bewandelen: met iedereen in de gemeente ons buigen over de vraag hoe we in onze energiebehoefte kunnen voorzien en elkaar vertellen wat en waar we wel en niet acceptabel vinden. Dat doen we samen met dorpen en wijken, maar zoals afgelopen week ook met de gemeenteraad, zodat iedereen dezelfde taal spreekt en zich bewust is van de enorme uitdaging waar we voor staan“

„De meest belangrijke stap is het besparen van energie, wat is onze behoefte aan energie en warmte? Daar is nog veel winst te behalen, want wat je niet verbruikt, hoef je niet alternatief op te wekken. De Rijksoverheid stuurt daar ook op. Maatregelen als nieuwe spouwmuurisolatie, vloerisolatie, glas en gevelisolatie zijn belangrijk. Dat weten we, de sleutel zit echter vaak in het betaalbaar maken of houden voor iedereen. Daar moeten wij als overheid concreter antwoord op kunnen geven; duurzaamheidsleningen, grondgebonden in plaats van huis gebonden hypotheken, het is allemaal denkbaar, maar het moet wel sneller z’n beslag krijgen. En zoals wij iedereen binnen onze gemeente nodig hebben om mee te denken en te besluiten, zo hebben wij de andere overheden nodig om juist die stappen in financieringsmodellen te zetten.“

„Het zou heel wenselijk zijn als er los van alle prachtige kleine energiecorporaties een professionele Friese Energiecorporatie zou zijn, die als kennisrijke partij om tafel kan met grote spelers als investeerders en overheden. Een organisatie die de Friese belangen en de draagkracht centraal stelt, ook om te voorkomen dat grote commerciele partijen in en dankzij onze ruimtelijke omgeving geld verdienen waar wij niets voor terugkrijgen. We kunnen veel in deze provincie en als we samen gaan werken kunnen we op circulair gebied nog veel meer!“

www.smallingerland.nl

Geplaatst op: 25 januari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.