HMUH: Drentse kniepertjes rollen van de ambachtelijke band

HMUH: Drentse kniepertjes rollen van de ambachtelijke band

In het Noorden kennen veel mensen ze wel: kniepertjes. Zeker in de weken rond de jaarwisseling liggen de koekjes op menig tafel. Minder bekend is dat ze het jaar rond worden gemaakt, op ambachtelijke wijze. Haaye Feenstra heeft de laatste jaren in Zuidlaren een groothandel in Drentse streekproducten opgebouwd, waarvan de kniepertjes een belangrijk product zijn. Zelfgemaakt, miljoenen.

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek ‘Hoe maakt u het?’ toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

De verdieping boven bakkerij Feenstra is helemaal ingericht voor de productie van de kniepertjes. Met in het hart een heel oude bakcarrousel, overgenomen van de Winschoter banketbakkerij graaf Adolf. ,,Is misschien wel honderd jaar oud, maar werkt perfect’’, zegt Feenstra. Elke dag draait de oude machine, elke dag gaan de koekjes in de dozen, op weg naar banketbakkers, delicatessenzaken en groothandels.

Turf, koek en sprits

Bakkerij en konditorei Feenstra heeft de kniepertjes al sinds jaar en dag in de aanbieding. De productie ervan is sinds vier jaar gescheiden van de bakkerij. ,,We leverden al een jaar of vijftien kniepertjes aan Vos Banket in Dwingeloo en Visser Zoetwaren in Assen. Toen Visser failliet ging, besloten we zelf de rol van groothandel op ons te nemen. En dus hebben we een nieuwe V.O.F. gemaakt, Drentse Streekproducten.’’

Dat is een helemaal op zichzelf staande entiteit. Al worden in de bakkerij van Feenstra wel producten gemaakt die via Drentse Streekproducten worden aangeboden. Drentse heidekoeken bijvoorbeeld, roomboterspritsen en chocoladekoeken. Maar ook notenkoek, Drentse turf, sukadekoek en cranberrykoek.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Drentse streekproducten, kniepertjes, Haaye

Heerlijke geur

Neem vanuit de bakkerij de trap naar boven en daar is het echte domein van Drentse Streekproducten. De kniepertjes worden er gebakken en ingepakt, de rolletjes worden er – stuk voor stuk – met de hand gerold. De labels liggen er klaar, kratten, dozen en stickers ook. In wezen heeft Haaye Feenstra twee banen. ,,Ik begin ’s ochtends om 5 uur in de bakkerij. Als het werk klaar is, vroeg in de middag, ga ik naar boven om kniepertjes te maken en in te pakken. Tegen een uur of vijf maken we het deeg voor de volgende dag.  Ja, dat zijn lange dagen, zeker richting het einde van het jaar. Overigens maken we ook Groningse kniepertjes voor onze klanten daar.’’

Alleen doet Feenstra het niet. Samen met schoolvriend Dennis Hoster vormt hij een gesmeerd team. Het werk is niet voor iedereen weggelegd, blijkt telkens. Dennis zit aan de oude machine uit Winschoten, Haaye weegt en pakt in. Muziekje aan, omringd door een heerlijke geur. ,,In december gaan er zo duizend dozen de deur uit. Elke doos bevat 36 pakken à 36 kniepertjes. Reken maar uit. En ze komen in een behoorlijk tempo op je af.’’

Groei zit erin

Sinds de oprichting van de VOF groeit het bedrijf elk jaar. ,,We zijn ook steeds bezig het assortiment uit te breiden. We bieden bijvoorbeeld ook bakmelen en kruidenmengsels. En via samenwerkingen in de regio producten als jam, bier en wijn. Allemaal gemaakt in Drenthe, met ingrediënten uit Drenthe.

De vorige ‘Hoe maakt u het?’ over Essentra Extrusion leest u hier.

Voorlopig zit Feenstra nog goed in de ruimte boven de ouderlijke bakkerij. Maar hij houdt er rekening mee dat de productie een keer verplaatst wordt. ,,Het werkt nog hoor, met de oude lift buitenom. Maar ik wil doorgroeien en er komt een moment waarop het beter is om het efficiënter aan te pakken in een eigen loods. Daar gaan we wel voor.’’

Drentse streekproducten, kniepertjes, Haaye

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 22 januari 2019

[GA TERUG]

Er is 1 reactie:

Harm Maathuis

Tuesday 15 December 2020 om 18:09

Hoi luitjes Mijn naam is Harm Maathuis Ik was bij de ontwikkeling van de machine voor het maken van de rolletjes en kniepertjes in 1965 Ik heb een aantal jaren gewerkt met deze machine en was in dienst als vertegewoordiger bij de firma Graaf Adolf Ik zou graag nog een keer de productie van de rolletjes en kniepertjes zien Ik heb ook nog en leuke kratenknispel van die jaren en een oude rolletjesijzer Gr Harm Maathuis

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.