Vasco Games stopt met ontwikkelen games en sluit deuren in Emmen

Vasco Games stopt met ontwikkelen games en sluit deuren in Emmen

Vasco Games uit Emmen is per 1 januari gestopt met het maken van games, zo meldt de Emmer Courant. Directeur en oprichter Vasco Rouw onderzoekt nu de haalbaarheid van het ontwikkelen van apps voor de zakenmarkt en bedrijfsautomatisering.

Rouw noemt het stoppen ‘een tegenvaller’, maar kijkt direct ook al met een positieve blik naar de toekomst. In dat toekomstbeeld komt echter niet het ontwikkelen van nieuwe spelletjes aan bod. Het ging de laatste tijd snel bergafwaarts bij Vasco Games. ‘Vorig jaar juli liep de omzet in een maand tijd met vijftig procent terug’, legt Rouw uit. ‘Die daling zette tot het einde van het jaar door naar zestig procent.’

De eigenaar van de scale-up ziet vooral de aanpassingen die zoekmachine Google vorig jaar doorvoerde als oorzaak. Samenvattend zijn de producten van Vasco Games daardoor minder goed te vinden. ‘Aan de grote jongens valt door Google meer geld te verdienen. Bij hun speelt de omzet natuurlijk ook een rol. De grote spelers kunnen miljoenen investeren. Zo’n verandering in algoritmes gebeurde wel vaker en meestal konden we met wat aanpassingen er wel goed op anticiperen. Dat lukte deze keer niet.’

Miljardste download

Een jaar geleden was het nog ondenkbaar was dat Vasco Games de stekker eruit zou trekken. Met ruim honderd werknemers, niet alleen in Emmen, maar ook in Letland, India en Argentinië, bereikte het Emmer bedrijf in 2017 de miljard als het gaat om aantal mobiel gedownloade games in de appwinkel Google Play. Rouw werd door uitgerekend Google bestempeld als topontwikkelaar. Hij was daarmee pas de tweede Nederlander die deze eretitel van Google kreeg. Het ging de ondernemer voor de wind. Zo liet hij weten dat hij op weg was naar een vermogen van 100 miljoen euro.

Of hij dat doel nu uit zijn hoofd heeft gezet? Zeker niet. ‘Ik geloof in doelen en wil iets neerzetten’, zo zegt Rouw tegen Dagblad van het Noorden. ‘Je moet groot denken. Wie de film Bohemian Rapsody heeft gezien, zag de zanger van Queen ook supergroot denken. Daardoor kwam die band verder dan andere bands. Wat nu is gebeurd is is slechts een hobbel op een lange route. Ik moet alleen goed kijken hoe ik er nu kom.’

Netjes afgerond

Het ontwikkelen van games was uiteindelijk niet die weg. Met al zijn ervaring moest Rouw hebben geweten dat zoiets eens kon gebeuren. ‘Ik wist dat dit mijn achilleshiel was en heb daarom altijd een geldbuffer aangelegd, zodat ik op een nette manier afscheid kon nemen van mijn mensen’, beaamt hij. Van de ruim honderd werknemers moeten er zestig op zoek naar ander werk. ‘In november zag ik dat het niet langer lukte en heb met iedereen een vaststellingsovereenkomst plus een transitievergoeding vastgelegd. Toen het heel goed ging, heb ik veel mensen aangenomen. En voor hen voel ik me net zo verantwoordelijk als voor mijn eigen succes. Ik heb het daarom netjes afgerond.’

Apps voor zakelijke markt

De games van het bedrijf worden nog wel steeds gedownload en het aanbod van ruim 100 titels blijft dan ook nog in de lucht. Wel is het een aflopende zaak, weet Rouw. De vestiging in Emmen sluit de deuren. De locaties in Letland, India en Argentinië zijn nog open. Met de werknemers daar, zo’n 35 in totaal, en drie in Emmen, hoopt Rouw zijn nieuwe plannen in de vorm van apps voor de zakelijke markt en bedrijfsautomatisering tot uitvoering te brengen.

Rouw daarover tegen Dagblad van het Noorden: ‘Dat klopt, maar wij beschikken over experts. Als je games kunt maken ben je ook geschikt om apps te maken. Als ik deze stap twee jaar geleden had gezet, had ik nu misschien wel verder gekund. Ik had meer kunnen spreiden. Dat is voor mij echt een leerpunt.’

Bekijk ook: In gesprek met Vasco Rouw

Geplaatst op: 8 januari 2019

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.