HMUH: Groningse Japanse lampen stralen zen uit

HMUH: Groningse Japanse lampen stralen zen uit

Monnikenwerk. Zelden is die term zo van toepassing geweest als op het beschrijven wat Tom van Dijk doet. Hij maakt met de hand lampen van hout en rijstpapier. Dat kunstje leerde hij tijdens een jarenlang verblijf in een Japans zen-klooster. Hij houdt ervan met het ambacht bezig te zijn. ,,Het is een mooie zen-oefening voor mij, aandacht en concentratie. Het brengt me even weer terug in Japan, dat is ook fijn. En het levert nog wat geld op ook.’’

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek ‘Hoe maakt u het?’ toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Sinds vier jaar is hij terug en brengt hij de basisbeginselen van de zen-leer die hij leerde van de monniken over op cursisten. In zijn Zen Centrum Groningen kun je leren mediteren. ,,Mijn doel is de mensen zelfstandig met hun eigen gedachtewereld om te laten gaan, op basis van de traditie die ik me eigen maakte.’’

Shoji geleerd in klooster

Dat doet Van Dijk in zijn huis in de Groningse wijk Oosterpoort, waar hij de woonkamer omtoverde in een meditatieruimte. De slaapkamer is zijn woonverblijf. Heel anders is het er dan in Japan, in het klooster waar hij vijf en een half jaar verbleef. ,,Het was een hard leven. Elke dag om half vier opstaan, geen verwarming, slapen op zaal, hard werken. In de keuken bijvoorbeeld, waar ik een tijdje de leiding had. Maar ook in de bouw. Ik hield me bezig met het maken van hekwerk, poortwerk, bamboe eetsets, maar ook bijvoorbeeld ramen. Mét washipapier uiteraard. Shoji-stijl heet dat, bekend van de traditionele kamerschermen.’’

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zen Groningen, Tom van Dijk

Daar leerde hij wat hij weten moest over traditioneel Japans houtwerk. Waarbij het uitgangspunt niet veel verschilt van de zen-theorieën die hij zijn cursisten bijbrengt. ,,Het gaat erom dat je je geeft voor je product, niet om dat het zo efficiënt of winstgevend mogelijk is. Zen gaat om je innerlijk, maar minstens net zo veel over het contact met de rest van de wereld. Vertaald naar mijn lampen zie je dat terug in het contact met de klanten, in het maatwerk dat ik aanbied.’’

Schuren met de hand

Maar het meest opvallend in deze zin is wel dat Tom van Dijk zo ongeveer alles met de hand doet. Hij ontrolt een doek met Japanse beitels. ,,Die gebruik ik voor het uitkerven van inkepingen, om de latten aan elkaar te kunnen bevestigen.’’ Een Japanse zaag ligt klaar voor het iets grovere werk. De spekgladde latjes schuurde hij helemaal met de hand. Met schuurpapier dus. Daar wordt veel met cederhout gewerkt. Hier gebruikt Tom van Dijk meestal essen- of walnotenhout. Soorten die hij met precisie uitzoekt en nauwkeurig bewerkt. En waarop hij secuur het Japanse papier lijmt, het doorschijnende papier van boomvezel of rijst.

,,Het kan nu nog, maar ik moet wel naar iets meer machinale methodes toe als de vraag toeneemt. Dit kost zo wel heel veel tijd. Ik houd ervan, maar ik wil mijn producten wel op tijd klaar krijgen natuurlijk.’’ Het zou zo maar eens snel nodig kunnen zijn, want er is zeker interesse. Een webshop voor lampen biedt de Japanse lampen sinds kort aan, aanvragen krijgt Van Dijk ook via de website van Zen Centrum Groningen.

Grover werk in Stadswerkplaats

,,Ik vind dat prachtig, maar het moet wel binnen de perken blijven. Ik maak die lampen omdat ik het zelf leuk vind. Het moet geen fabriekje worden. Bovendien denk ik erover om ook Japanse meubelen te gaan maken, op basis van de technieken die ik daar leerde. Dat kost uiteraard ook tijd.’’

In zijn appartement doet Van Dijk het fijne werk. Voor het grovere zaag- en knipwerk wijkt hij uit naar de Stadswerkplaats. ,,Daar maak ik alles op maat, thuis zet ik het in elkaar en lijm ik het rijstpapier erop. Het secure werk zeg maar. Dat is een prachtige combinatie. Zo ben ik ook nog tijdens het werk onder de mensen.’’

De vorige ‘Hoe maakt u het?’ over United Care en UniQare leest u hier.

Zen Groningen

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 11 december 2018

[GA TERUG]

Er zijn 2 reactie(s):

Jenneke van Ravenswaaij

Wednesday 12 December 2018 om 18:44

Wat een mooie, sfeervolle lampen en dan met zo.n mooi verhaal er achter. Heel bijzonder Tom! Succes!

Ton Magielsen

Tuesday 11 December 2018 om 19:23

Het zou nog mooier zijn als Tom het hout zou schaven in plaats van schuren. Dat is hoe het hoort. Puntje is dat dan de producten nog duurder zouden worden. Mooi werk Tom! Yokoso Japanese Gardens BV Zuidwijk 68, 2771 CD Boskoop Zuid Holland, The Netherlands +31 (0)6 20 67 58 54 http://yokosojapanesegardens.com

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.