Teijin Aramid marktleider in aramide

Teijin Aramid marktleider in aramide

PARTNERBIJDRAGEN | Synthetische vezels die producten sterker maken en door hun unieke eigenschappen uitermate geschikt zijn voor allerlei toepassingen. Dat is kort gezegd wat aramide is en waarin Teijin Aramid, met een grote vestiging in Emmen, wereldmarktleider is. Dankzij de aramidevezel worden topprestaties gehaald, zoals in de Formule I, de Volvo Ocean Race en in de ruimtevaart. „Aramide is een ijzersterk garen, vijf keer sterker dan staal en daardoor breed toepasbaar”, legt Jan van Leur, sinds 1 november site manager van de Teijin vestiging in Emmen, uit.

„Samen met opdrachtgevers zijn we continue op zoek naar oplossingen waarin ons product een belangrijke rol kan spelen”, legt hij uit. Teijin telt 4 labels, waarbij de geproduceerde producten steeds andere eigenschappen hebben: Twaron®, Technora®, Teijinconex® en Endumax®. In Emmen, waar de grootste aramidefabriek ter wereld staat en 750 mensen werken, worden Twaron® en Endumax® geproduceerd.

Extra sterk

Twaron® aramidevezels beschikken over een aantal kenmerken die het geschikt maakt voor diverse toepassingen, zoals in banden, beschermende kleding, helmen, kunststof producten, touwen, kabels en transportbanden. „Endumax®, een high performance polyethyleen, is redelijk nieuw”, zegt Van Leur. „Het is een ander product dan Twaron®, extra sterk en slijtbestendiger. Je vindt het bijvoorbeeld in visnetten en vliegtuigcontainers. Maar, het is afhankelijk van de vraag en wensen van de klant, welk product we leveren.”

Dat Teijin Aramid tot marktleider is uitgegroeid, is volgens Van Leur mede een gevolg van de goede en vaak langjarige samenwerking met opdrachtgevers. „We leveren niet alleen een product, we ontwikkelen samen met hen ook nieuwe toepassingen. Daarvoor is kennis nodig en daar trekken we samen in op.” Een continue proces waarin het Researchcentrum in Arnhem een belangrijke rol speelt. „We zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen waarin ons product een rol kan spelen.”

Als voorbeeld noemt hij de bandenindustrie. „Dankzij de aramidevezel worden banden veiliger en duurzamer en zorgen ze bovendien voor minder CO2 uitstoot. Vliegtuigcontainers worden door de aramidevezel lichter en sterker. Daardoor verbruiken vliegtuigen minder brandstof. De vraag naar innovatieve oplossingen neemt sterk toe vanuit de trends in de wereld om oplossingen sterker, lichter en duurzamer te maken. Wij stellen binnen Teijin graag onze kennis beschikbaar voor het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Zo hebben we onlangs bijgedragen aan het ontwikkelen van een cooling vest voor brandweerlieden en een nieuwe vorm van navigatie voor voertuigen van hulpdiensten.”

Veiligheid

Sterkte, een goede weerstand tegen slijtage en bovenal veiligheid spelen in de producten van Teijin Aramid een belangrijke rol. Veiligheid speelt ook een belangrijke rol binnen het bedrijf. Van Leur:“ Veiligheid gaat bij ons verder dan het voorkomen van ongevallen. Daarin past ook de vraag hoe we onze mensen gezond en duurzaam inzetbaar kunnen houden. De gemiddelde leeftijd van ons personeelsbestand stijgt, dus dit is voor ons een belangrijk vraagstuk. Zo proberen we bijvoorbeeld, waar mogelijk, het werk van onze medewerkers te verlichten, onder andere door ergonomische aanpassingen. Zo doen we momenteel een proef met het gebruik van een exoskeloton, dat is een soort harnas dat medewerkers kunnen dragen als zij zwaar moeten tillen.” „Daarnaast zijn we aan het automatiseren”, gaat Van Leur verder. „Er komen robots die bepaalde werkzaamheden overnemen. Daar betrekken we onze mensen ook bij, want dat vraagt een andere manier van werken. Arbeid verandert en daar moeten we onze medewerkers in meenemen, bijvoorbeeld via opleidingen.”

Uitbreiding

De vraag naar aramide stijgt voortdurend. Dat maakt dat Teijin Aramid groeit. Op dit moment loopt een groot uitbreidingsproject. De extra capaciteit moet in 2022 beschikbaar komen. Van Leur:” We hebben op deze site gelukkig nog voldoende ruimte om uit te breiden. Daarvoor hebben we ook extra arbeidskrachten nodig.” „Wij zien de toekomst rooskleurig tegemoet. We groeien en dat geeft een bepaalde dynamiek aan de organisatie. Ik vind het leuk om daar sinds 1 november van dit jaar deel van uit te mogen maken. We willen hier samen met alle medewerkers iets moois neerzetten. Ons steentje bijdragen aan de veiligheid in en duurzaamheid van de wereld. Ja, het bruist bij Teijin Aramid in Emmen, er zijn volop ontwikkelingen in de breedste zin van het woord en dat maakt het werken hier elke dag opnieuw boeiend.”

www.teijinaramid.com

Geplaatst op: 6 december 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.