Schroot: een schone zaak

Schroot: een schone zaak

PARTNERBIJDRAGEN | Ze komen met vrachtwagencombinaties om het te brengen en/of te halen, maar ze komen ook met slechts een emmertje vol. Bij de Emmer Schroot- en Metaalhandel (ESM) zijn ze niet kieskeurig voor wat betreft de hoeveelheden metaal, maar zijn ze zeer secuur in de sortering en verwerking ervan.

Schone zaak

Wat je als bezoeker direct opvalt wanneer je het terrein van ESM betreedt, is hoe schoon en ordelijk alles is. Niets klopt met het imago dat nog altijd rond de handel in metalen hangt. Een beeld van een chaos aan ijzerafval, schijnbaar lukraak op elkaar en neer gesmeten en waaruit een kraan willekeurig grote happen neemt, om die vervolgens in een pers of een metaalhakselaar te laten vallen. Zo niet bij ESM. Het bedrijfsterrein is een voorbeeld van ordelijkheid, met rondom grote schappen opgetrokken van betonnen blokken, waarin het metaal op soort ligt opgeslagen, wachtend op transport. Een mobiele kraan zorgt dat alles op de juiste plek komt en nergens ligt een gemorst stukje metaal.

„We hebben het inderdaad goed voor elkaar“, vertelt Bernard Blaak, eigenaar van ESM, met gepaste trots. „We zijn ISO, VCA en MRF gekeurd en voldoen ook verder aan alle keurings- en veiligheidsnormen die voor onze branche gelden. Dat is natuurlijk niet van de ene op de andere dag gegaan. Mijn opa is het bedrijf destijds begonnen en in 1983 is mijn vader naar deze locatie aan de Albatrosstraat verhuisd. In 1991 ben ik in het bedrijf gekomen en hebben we de zaken voortvarend aangepakt.

Zo openden we in 1999 een filiaal in Hoogeveen en hebben we in 2004 een bedrijf in het Duitse Meppen overgenomen. Met die driehoek Emmen-Hoogeveen-Meppen hebben we een mooi afgebakend gebied. Waar we overal bij de metaalverwerkende industrie containers plaatsen en de handen meer dan vol hebben. Zo hebben we in Meppen veel werk met de vervanging van windmolens. Oude molens worden vervangen voor nieuwe en de demontage en verwerking hiervan is inmiddels een specialisatie van onze vestiging over de grens.

Verscheidenheid

De verscheidenheid aan metalen die bij ESM worden verwerkt is zeer divers. Een wandeling langs de schappen en de containers op het buitenterrein en de loodsen tonen onder andere enorme hoeveelheden ‘afsnijdsels’ van de metaalverwerkende industrie in Emmen. Printplaten uit computers, generatoren, dynamo’s, een enkel autowrak, kilometers kabels waaruit het koperdraad wordt gehaald en gesorteerde aluminium producten. „In deze container ligt bijvoorbeeld allerlei metaal dat afkomstig is van de sloop van de oude dierentuin“, lacht Bernard. „Onze corebusiness is wegen, sorteren en snijden van het metaal. Wij maken het klaar voor de smelterijen of we sturen het door naar gespecialiseerde bedrijven die het verder verwerken. Zo werken we mee aan een circulaire economie, waarin afval niet bestaat.“

www.emmerschroot.nl

Geplaatst op: 6 december 2018

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.